ohan Olsson, näringslivsansvarig på Dalarnas studentkår ohan Olsson, näringslivsansvarig på Dalarnas studentkår
Kåren

Alkohol och studentliv förknippas oftast med varnadra. Många menar nog därför att ett samarbete mellan en studentkår och ett nykterhetsförbund som IOGT-NTO skulle vara otänkbart.
– Inte alls, då är det nog dags för dessa personer att tänka om. Vi har precis startat upp ett klockrent projekt tillsammans säger Johan Olsson, näringslivsansvarig på Dalarnas studentkår.

 

Projektet syftar till att studenter och medborgarna i allmänhet ska inspireras att umgås även nyktert tillsammans.
– Inspirera är verkligen nyckelordet som genomsyrar samarbetet. Det ligger helt i vårt intresse att erbjuda så breda aktiviteter som möjligt för våra studenter. Vi har en stor tradition av att leverera evenemang där alkoholförsäljning ingår och kan vi nu bredda vårt utbud med intressanta alkoholfria aktiviteter så tror vi att vi kommer locka fler studenter till våra kårhus, säger Johan.
Projektet tjuvstartade med en danskurs i salsa i förra veckan och responsen blev stor.
– Vi var 22 personer på plats, en härlig blandning av studenter och övriga medborgare. Flera av personerna hade aldrig besökt kårhuset Kåre i Falun tidigare och det är ju ett av syftet med samarbetet, säger Andreas Hyttsten, verksamhetsutvecklare på ungdomens nykterhetsförbund (ungdomsförbund till IOGT-NTO).

Många aktiviteter
Förutom aktiviteter som danskurser, språkcaféen och spelkvällar kommer projektet att satsa på en rad större föreläsningar kring viktiga samhällsfrågor. Först ut är en föreläsning av Polisen om narkotika tisdagen den 28 april kl 18.00 i kårhuset i Falun. Tanken med föreläsningarna är att de ska vara öppna för allmänheten men också matcha med flera av högskoleprogrammen vid Högskolan Dalarna.

Alkoholfritt i baren
Ett annat av projektets stora huvudmål är att Dalarnas studentkårs barer ska ligga i front med goda alkolfria dryckesalternativ, något som ibland efterfrågas av studenterna.
– Här vill vi verkligen inspirera andra barer i regionen att följa efter. Planen är att bjuda in branschen till en alkoholfri dryckesprovning under projektets gång, säger Andreas.
Johan Olsson menar också på att Dalarnas studentkår redan idag har en ansvarsfull alkoholförsäljning i samband med deras aktiviteter.
– Absolut, vi har internutbildningar och våra duktiga barchefer tillsammans med de ideellt engagerade studenterna har en strikt policy kring vilka vi serverar alkohol till.
Samarbetspartner till projektet är också Falu kommun och Landstinget Dalarna. Ulrika Gustafsson-Lindberg, Falu kommuns ANDT/BRÅ-samordnare är mycket positiv till projektet:
– Mycket bra initiativ. I grund och botten handlar detta samarbete om ett bra samhällsansvar, vilket vi i Falu kommun ser positivt på och vill ge vårt stöd till, säger hon.
(Pressmeddelande från Dalarnas studentkår)