Exempel på hur de färdigbyggda friggebodarna kan se ut. Foto: Högskolan Dalarna Exempel på hur de färdigbyggda friggebodarna kan se ut. Foto: Högskolan Dalarna
Högskolan

Den här veckan drar sommarkursen ”Praktisk byggteknik” i gång på Högskolan Dalarna. När den slutar om en månad ska studenterna ha byggt en friggebod på 16 m2.

De kommer att arbeta i grupp och tillsammans planera arbetet, beställa material, bygga och dokumentera. En person i gruppen kommer att utses till ”lagbas” och leda arbetet.

– Det är viktigt för våra byggstudenter att få omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. På den här kursen får de verkligen prova på hur det är att arbeta med alla aspekter av ett bygge, säger kursledaren Patrik Mosveen.  

Det är första gången den här kursen ges vid högskolan och det är relativt ovanligt med en kurs som är så praktiskt inriktad. Både Högskolan Dalarna och ByggDialog Dalarna satsar på att utveckla träbyggandet, därför bygger studenterna friggebodar i trä. De färdiga friggebodarna kommer att säljas. 

Utbildningarna för byggingenjörer och byggarbetsledare vid Högskolan Dalarna har blivit utsedda till landets bästa, mycket tack vare den goda kontakten med näringslivet. Studenterna har lätt att få jobb när de är klara, ca 80 % blir anställda direkt.