De får pris för bästa examensarbete. Foto-Mattias-de-Frumerie De får pris för bästa examensarbete. Foto-Mattias-de-Frumerie
Högskolan

Varje år nominerar Sveriges ingenjörshögskolor och tekniska högskolor med byggprogram ett examensarbete till tidningen Byggindustrins tävling om bästa examensarbete, Byggopus. I år gick priset till Robert Eriksson och Johan Olsson Thor som utbildat sig till byggingenjörer vid Högskolan Dalarna. 

Studenterna har använt sig av den ”testkub” som finns på högskolan, en konstruktion i trä där man kan testa olika funktioner. Titeln på deras examensarbete är ”Fuktutredning av massivträkonstruktion - Analys av vägg utan ångspärr”.

Nyligen fick de ta emot sitt pris i Stockholm, i samband med Årets Bygge – galan. I år hade 29 examensarbeten nominerats, vilket är ovanligt många. Juryns motiverade bland annat beslutet med att Johan och Roberts arbete kommer att vara till stor branschnytta.

– Juryn har haft ett digert arbete med att gå igenom alla examensarbeten. Det har varit roligt och lärorikt och det känns bra för byggbranschens framtid att det finns så många unga och begåvade ingenjörer, sa Ruben Aronsson, ordförande för Byggopus-juryn.

I bedömningen av arbetet tar juryn hänsyn till att arbetet ska vara värdefullt för samhällsbyggnadssektorn inom något av områdena projektutveckling, projektering, byggande, förvaltning eller material. Juryn gör en helhetsbedömning och tittar även på språkbehandlingen och arbetets struktur.

– Vi visste att vi hade gjort ett bra exjobb, bra skrivet och väl genomarbetat. Men ändå var det oväntat att vi skulle vinna, sade Johan Olsson Thor och Robert Eriksson i samband med prisutdelningen.