Renata från Litauen serverar mat från hemlandet tillsammans med en korridorsgranne från Pakistan. Foto: Erika Hagegård Renata från Litauen serverar mat från hemlandet tillsammans med en korridorsgranne från Pakistan. Foto: Erika Hagegård
Studentliv

Nyligen arrangerade Studentkåren på Högskolan Dalarna mångfaldsdag i Borlänge. Det innebar bland annat att många av de utländska studenterna bjöd på mat från sina hemländer. En som gick in ordentligt för uppgiften var Renata Citrinaviciute från Litauen. 

Hon har fått med sig sin pakistanske korridorsgranne och de langar ut rödbetssoppa och stekt rågbröd till höger och vänster.

– Rågbrödet ska du doppa i den här salladen. Den är gjord av ägg, ost, majonäs och vitlök. Vi äter alltid sådant här som pubsnacks i Litauen, men då brukar det bara vara smält ost på brödet, berättar Renata.

De serverar också kakor från en långpanna (”enklast möjliga, man bara smular ner några kex och blandar med en smet”) och några direktimporterade kakor som ser ut som små babusjkor. Vill man ha något att dricka kan man välja på en typisk juldryck som smakar ganska mycket äpple, eller ”gira” som är hyfsat likt svagdricka.

– Jag tycker inte om alkohol, så jag brukar lura folk runtomkring mig genom att dricka sådant här, säger Renata.

Uppskattar undervisning på engelska

Hon läser sin första termin på Högskolan Dalarna i Borlänge och har helt bytt bana. Tidigare läste hon språk, men upplevde att lusten försvann när det blev allt för teoretiserat. Nu pluggar hon turism.

– Det var så bra att man kan läsa en kandidatutbildning på engelska här. Jag ville verkligen plugga utomlands, men oftast ges utbildningarna på det inhemska språket och då blir det svårt att hänga med i början. Fast nu när jag bor här vill jag förstås lära mig svenska också, säger Renata.

På sikt hoppas hon att studierna i turism kan bidra till att fler människor besöker det vackra Litauen, bredvid matbordet rullar en film därifrån. Hon hoppas önskar också att öppenheten gentemot andra kulturer ska öka i hennes hemland. Litauen ska precis som övriga EU-länder ta emot en del av de flyktingar som befinner sig i Europa, Renata tror det kan bli en utmaning.

– Just nu bedriver regeringen informationskampanjer för att folk ska få veta mer om exempelvis islam och om vad som händer i Syrien. Jag och mina vänner tycker bara det är jättespännande med människor från andra länder, men alla tänker ju tyvärr inte så, säger Renata.

Kompisarna får vänta

Några andra av hennes korridorskompisar kommer förbi för att smaka, men då säger Renata stopp.

– Säg bara ett datum så ska jag laga samma mat åt er. Det här vill jag erbjuda alla som jag aldrig träffar i vanliga fall, säger hon.

Michael Oppenheimer står bredvid och småpratar med några studenter på solenergiutbildningen, den utbildning som lockar flest utländska studenter. Michael arbetar med att rekrytera utländska studenter till högskolan och han är glad över engagemanget.

– Man kan smaka mat från Island, Grekland, Spanien, Nederländerna, Japan, Ryssland och Frankrike. Dessutom presenterar studentkåren konceptet fredagsmys med chips och lösgodis, berättar han.

Jag tar ytterligare en bit stekt rågbröd och strosar vidare genom korridoren. Sugen på semesterresa till Litauen. 

Erika Hagegård