Nakheel Sharaya vill ge medlemmarna i Dalarnas studentkår en naturlig mötesplats. Nakheel Sharaya vill ge medlemmarna i Dalarnas studentkår en naturlig mötesplats.
Studentliv

Introduktionsveckorna på Dalarnas högskola har precis avslutats. Nu väntar en intensiv hösttermin.
För studentkårens nya ordförande Nakheel Sharaya är det viktigt att få en bra relation till studenterna redan från början.

Den första juli i år tillträdde Nakheel Sharaya, 22, rollen som ordförande i Dalarnas studentkår. Då hade hon redan jobbat som klubbmästaren inom kåren i två års tid.

– Jag kände att jag vill ha en ny utmaning men kände samtidigt att jag kan det här , eftersom jag jobbat i kåren tidigare.

Hon har själv studerat på Dalarnas högskola och känner att hon vill ge dagens studenter både det hon själv fått av kåren men också punkter som hon saknade under sin egen studietid.

– Jag vill ge dagens elever mer utbildningsbevakning än vad jag fick. Då fick inte elever sitta med och besluta om saker. Idag har vi ett jättebra samarbete med rektorer och lärare. Idag hade vi en föreläsning om flytingkrisen och vad skolan kan göra och då var det jag och skolans rektor som föreläste, vilket var jättekul.

Läxhjälp till flyktingar

I höst vill högskolan och studentkåren erbjuda läxhjälp och svenskakurser till nyanlända EU-migranter.

– Det är klart att vi kan samla in pengar också men vi vill fokusera på det som vi faktiskt kan erbjuda som kanske inte alla kan, undervisning är en sådan sak, säger Nakheel Sharaya.

Sociala biten är viktigast

För Nakheel Sharaya är den sociala biten med studentkåren det viktigaste.  Därför strävar hon hela tiden efter att jobba mer utåt, att vara kompis med de övriga kårmedlemmarna.

– Jag hade inte orkat fortsätta med mina studier utan kåren, säger hon.

Efter att introduktionsveckorna till högskolan är över handlar mycket av hennes arbete om att hålla kvar förtroendet till studenterna. Idag är de 1200 medlemmar men har ett mål på 2500 stycken.

– Det är  klart att det är svårt att uppfylla allas behov när vi är så många här. Då blir det ännu viktigare att vi har en bra stämning. Jag vill känna att jag kan ta en öl med medlemmarna och bara prata. Att min ordföranderoll inte blir så strikt. Studenterna ska se det här som en mötesplats.

För att locka fler studenter till att gå med i Dalarnas studentkår har de låst upp sig till Mecenat.

– Förut har man inte behövt vara medlem i kåren för att få söka mecenatkort men nu testar vi ett samarbete där man måste det, för att knyta ännu fler studenter till oss. 

FRIDA SAMUELSSON