• Många var duellerna de sista meterna före målbojen. Foto: Elisabeth Hansson.
  • Herrarna beger sig i väg på den 2 500 meter långa banan i 15-gradigt vatten. Foto: Elisabeth Hansson.
  • Anton Björk Teuscher i segerjubel efter loppet: Foto: Elisabeth Hansson.
  • Åsa Annerstedt i ledningen. Foto: Elisabeth Hansson
  • Dam- och herrsegraren Åsa Annerstedt och Anton Björk Teuscher. Foto: Elisabeth Hansson.
  • Anton Björk Teuscher i segerjubel efter loppet: Foto: Elisabeth Hansson.
Sport

Det blev en rejäl simfest när tredje upplagan av Runn Open Water avgjordes på söndagen.

Dubbelt så många, jämfört med tidigare år, hoppade i det 15-gradiga vattnet och simmade olika distanser från 500 till 2 500 meter.

Vid målgången strålade de i kapp med solen. Kanske det beror på att årets simtävling i Runn har blivit ett viktigt seedningslopp inför Vansbrosimningen.

För många simmare har det blivit en tradition att inleda sommaren med att komma till Roxnäs i Falun och tävlingssimma i Runn.

I år deltog cirka 150 deltagare från hela Sverige vilket var dubbelt så många som i fjol, trots den kyliga inledningen på säsongen. Inte undra på att eldsjälarna bland Falu SS-funktionärera Gunnar Kihlberg, Leif Andersson och Tomas Viker sken av belåtenhet under hela dagen.

Och det bästa var att ingen deltagare klagade på kylan i vattnet. Leve våtdräkten!

Herrsegrare

En annan lika nöjd simmare var Anton Björk Teuscher, från Göteborg och simmar för Simklubben S02. Han är en av Sveriges bästa öppet vattensimmare och siktar på att vinna Vansbrosimningen om två veckor.

Den här dagen saknade han flera av sina hårdaste motståndare och vann klart.

– Jag ville verkligen komma till Falun eftersom detta brukar vara en trevlig tävling, med en extra krydda när man får springa några meter i samband med varvningen. Jag trivs här, sa Anton Björk Teuscher, som ändå fick en bra värdemätare, trots sämre konkurrens:

– I år har jag börjat studera. Man måste ju skaffa sig en yrkesutbildning. Därför är jag inte riktigt lika tränad som i fjol. Därför var det skönt att ändå få beskedet att kroppen svarade bra formen är på väg åt rätt håll. Detta var säsongens första lopp i öppet vatten för mig, sa 22-åringen efter loppet.

Hemmasegrare

I damklassen blev det en uppskattad hemmasegrare när Åsa Annerstedt – överlägset – dunkade handen målbojen. Åsa är i grunden en triahlet som tävlar för Halmstadsklubben SM Laxen. Men hon bor i Falun och arbetar med simskoleverksamhet i Falu SS.

– I dag gick det över förväntan eftersom jag trodde det skulle vara fler unga tjejer som skulle vara med och utmana mig, sa Åsa Annerstedt som nu ser fram emot Vansbrosimningen.

– Jag hoppas det blir varmare i vattnet i Vansbro så att de inte kortar av banan. Det är en rolig tävling, säger Åsa.

Anders Hansson