Tove Alexandersson från Stora Tuna och Borlänge vann vann världsupen i orientering sammanlagt. Foto: Anders Hansson. Tove Alexandersson från Stora Tuna och Borlänge vann vann världsupen i orientering sammanlagt. Foto: Anders Hansson.
Borlänge

Tove Alexandersson gjorde det igen. Trots att hon inte tävlat sedan VM och trots att hon efter en arrangörsmiss först stack i väg med herrarnas karta, säkrade svenskan världscuptotalen för andra året i rad.
- Jättekul att vara tillbaka och jag är väldigt glad över att det räckte till att vinna totalt, säger Alexandersson.Världscupssegern stod på spel i årets sista individuella lopp, en medeldistans i schweiziska Arosa. Och såväl förberedelserna som starten kunde ha blivit mycket bättre: På grund av en fotskada hade Tove Alexandersson inte tävlat sedan VM i Skottland - och när hon väl gav sig i väg som sista startande var det med herrarnas bana i handen.

- Vid starten kändes allting bra. Jag fick ettan bra, men när jag kollade kodsiffran på första kontrollen upptäckte jag att det var fel kod. Jag blev jätteförvirrad, tyckte att allt stämde, så jag stod där och tittade lite.

Efter en kort stund insåg hon arrangörernas tabbe.

- Plöstligt såg jag det. De hade gett mig killbanan istället för tjejbanan.

Alexandersson vecklade snabbt ihop kartan igen, för att inte se mer än hon redan hade uppfattat, och sprang tillbaka till start.

- Sedan fick jag köra startproceduren en gång till, skrattar hon.

- Jag tycker att jag höll bra fokus, men sedan gjorde jag en miss på tredjekontrollen och då hade jag väldigt svårt att hitta tillbaka till fokus igen. Då hann jag tänka lite på det där, att jag först fått fel karta, "vad faaan"!

Väl i mål var Alexandersson elva, 3.28 efter segrande brittiskan Catherine Taylor, men resultatet räckte till seger i totalen. Danskan Ida Bobach, som på förhand utgjorde det främsta hotet, slutade på 24:e plats i loppet.

- Egentligen gjorde jag ett ganska dåligt lopp i dag, men det var jättekul att vara tillbaka och jag är väldigt glad över att det ändå räckte till att vinna totalt, säger Alexandersson, som blev näst bästa svenska.

Två löpare till från regionen fanns med i denna världscupfinal. Emma Johansson, Domnarvet, kom på 14:e plats och Emil Svensk, Stora Tuna, hade en jobbig dag och blev 50:e man i herrklassen.

(Pressinformation:SOFT/Nytti.se)