Emma Johansson, tävlande för Domnarvet, har fått sitt internationella genombrott. Som här vid VM i Skottland där hon tog två brons. På medel och på stafetten (bilden). Foto Mårten Lång. Emma Johansson, tävlande för Domnarvet, har fått sitt internationella genombrott. Som här vid VM i Skottland där hon tog två brons. På medel och på stafetten (bilden). Foto Mårten Lång.
Borlänge

Damorientering på världstoppnivå och Borlänge har ofta förknippats med Tove Alexandersson eller Karolina A Höjsgaard.

I år har ytterligare en Borlängetjej fått sitt internationella genombrott – Emma Johansson, tävlande för Domnarvet.

I början av året tog hon karriärens första pallplats i världscupen (långdistansen på Tasmanien, i Munkedal i maj tog hon den andra).

Hon har avgjort såväl 10mila som Jukolas damtävling och nu vid VM i Skottland tog 33-åringen sina två första internationella mästerskapsmedaljer (brons + brons).

* Emma Johansson: Vad beror det på att genombrottet på internationell nivå kommer just nu?

– Jag har fått hjälp med att planera min träning, och jag har optimerat fysträningen och anpassat den till min kropp. Detta har gjort att jag kunnat tillgodogöra min träning bättre.

Bra tränare

Det finns en långsiktighet över året. Sedan 2011 tränas Emma av Pekka Anderman som har sin idrottsliga hemvist i friidrotten, men han har tidigare hjälpt Gunilla Svärd i hennes träning.

– Jag litar väldigt mycket på honom. Han känner min kropp väldigt bra. Jag vet precis vad jag ska göra varje dag. Fram till 2011 var jag min egen tränare. Det var svårt att ha så många bollar i luften samtidigt.

– Jag jobbar 70 procent, och det är svårt att hinna fixa med allt. Det är skönt att ha den där träningsplanen. Det har gjort att jag inte behövt fundera så mycket på vad jag ska träna, utan i stället lägga energin på att träna riktigt bra. Dessutom har jag jobbat hela vintern med mentala förberedelser; de har gått ut på att vara som bäst nu, säger Emma.

Emma Johansson, som har orienteringsrötterna i Kristinehamns OK, gjorde nu sitt fjärde internationella mästerskap. Hon VM-debuterade 2009, och toppnoteringen individuellt är sjundeplatsen på långdistansen vid VM i Finland 2013. Hon sprang även startsträckan i det svenska stafettlag som kom fyra där.

Nu; två år senare lyckades hon alltså ta sig upp på prispallen. Två gånger om dessutom:

– Jag fick besked om att jag var uttagen redan två månader innan VM. Det gjorde att jag kunde planera hela sommarens satsning. Det är enklare att lyckas om man får ett tidigt besked. Och det har gjort att jag vågat prioriterat hårdare i mitt tävlande, säger Emma Johansson.

Mårten Lång