• Nu återstår bara tre månader till Svenska Skidspelen. Förberedelserna går för högtryck.
  • Den här bilden skapar energi bland funktionärerna inför årets skidspel.
Falun

Cirka tre månader återstår till Svenska Skidspelen avgörs i Falun.

Då kan skidpelsgeneralen Anki Kjellberg konstatera att organisationen innehåller funktioner som är på hugget och längtar efter att på nytt få arrangera skidtävlingar i Falun:

– Det fanns en oro att det skulle uppstå en trötthet bland funktionärerna efter vinterns VM-tävlingar. Men nu upplever vi att det är tvärtom. Jag är imponerad över vilken entusiasm det finns i organisationen där är det fullt drag, säger Anki Kjellberg.

Det är ingen hemlighet att året efter ett mästerskap brukar det bli en form av ”baksmälla” på VM-orten. Så var det i Falun 1975 och 1994, liksom på många andra VM-orter runt om i skidvärlden.

– Den risken är vi medveten om även detta år. Men samtidigt har denna insikt bidragit till att samtliga som arbetar med arrangemanget verkligen gör allt för att vi åter ska få uppleva en ny skidfest i Falun, säger Kjellberg och fortsätter:

– Men det är viktigt och notera att detta är ett världscuparrangemang med de speciella förutsättningar publikmässigt. Vi ska inte jämföra oss med VM-tävlingarna. Samtidigt är Skidspelen Faluns största evenemang som varje år lockar storpublik. Den publiken ska även i år få en bra upplevelse.

Svenska Skidspelen avgörs den 12-14 februari 2016. Alltså en månad innan evenemanget avgjorts de senaste åren i Falun. Skidspelens Företagsstafett inleder tävlingsdelen på fredagen följt av totalt fyra världscuptävlingar på lördagen och söndagen.

– Det är vi medvetna om vilket innebär att vi pressar oss extra hårt för att hinna med alla förberedelser, säger Anki Kjellberg, som kan glädjas år att sponsorförsäljningen går bra.

– Det är naturligtvis mycket roligt att näringslivet i Falun och Dalarna ställer upp på Svenska Skidspelen.

Årets evenemang avgörs med en ny ägarstruktur med ett bolag där Svenska Skidförbundet blir majoritetsägare och där Föreningen Svenska Skidspelen och Falu kommun är delägare.

– Det innebär inte så stor skillnad i det praktiska arbetet. Fördelen är att vi nu får mer nytta av den kraft och resurser som finns inom Svenska Skidförbundet, säger Anki Kjellberg.

På månad arrangerar en Beyond Skiing aktivitet med flera företag i nätverket som hade så stor betydelse för VM-arrangemanget. Nu är frågan vad nuvarande Beyond Skiing kommer att betyda för Svenska Skidspelen?

– Vi hoppas på ett bra samarbete med Beyond Skiing. I det sammanhanget finns det ju en önskan att Falun ska få arrangera skid-VM igen. Men då tror jag det är viktigt att vi också satsar på att också arrangera backtävlingar och nordisk kombination i Falun. Jag tror det är en förutsättning för att vi ska få mästerskapet. Men först väntar jag på kylan så vi kan komma i gång och producera snö, säger Anki Kjellberg.