Marit Stub Nybelius framför de nuvarande hoppbackarna på Lugnet. I januari står tre mindre backar färdiga till höger i bild. Foto: Stefan Karlsson Marit Stub Nybelius framför de nuvarande hoppbackarna på Lugnet. I januari står tre mindre backar färdiga till höger i bild. Foto: Stefan Karlsson
Falun

I januari står tre nya ungdomshoppbackar färdiga på Lugnet i Falun.
Då börjar träningarna för de som vill prova på backhoppning.
Holmens IF har nu ett gediget arbete framför sig för att locka framtida backhoppare att testa på sporten.

Holmens IF hade sina glansdagar på 1990 och början av 00-talet då bland annat flera hoppare från föreningen tog världscuppoäng. Nu är verkligheten en annan för föreningen som nyligen firade 90 år. I Falun har det varit svårt att locka nya utövare sedan de mindre träningsbackarna på Kvarnberget revs.
Under hösten tog kommunstyrelsen till sist beslutet att tre nya, mindre träningsbackar skulle byggas intill de nuvarande stora backarna, i storlekarna K8, K15 och K35. Plats kommer även finnas för en K60-backe i framtiden. En förutsättning för utövarna för att sedan kunna ta sig an de större och nyrenoverade backarna K90 och K120 som redan finns på Lugnetområdet.

Bra förutsättningar

Nu andas man framtidstro i Holmens IF. Till vintern kommer klubben dra igång verksamheten på allvar igen. Förhoppningen är att man ska kunna locka alla möjliga målgrupper att börja träna backhoppning, allt från nyfikna veteraner till barn och ungdomar. Holmens IF kommer ställa upp med erfarna ledare som bland annat var med under Skid-VM i vintras och all utrustning som behövs, finns för utlåning.

– Vi vet sedan tidigare att det finns ett stort intresse att testa på backhoppning. När vi har vår ”mobila hoppbacke” ut på olika evenemang, som till exempel Barnens skidspel, är det väldigt många barn som vill prova på och som tycker det är jättekul. Utmaningen ligger nog i att få alla att fortsätta och att få föräldrarna att förstå att backhoppning inte är livsfarligt och att få dem till backen tillsammans med barnen. Backhoppning är inte en särskilt farlig sport, det är ytterst sällan det händer några allvarliga olyckor, inte ens i de stora backarna, förklarar Marit Stub Nybelius, vice ordförande i Holmens IF och backhoppningskommentator på Eurosport.

Möjlighet till integration

Marit är en flitig bloggare och debattör. På Dalarnas Idrottsförbunds hemsida kan man just nu läsa hennes gästblogg. Hennes senaste inlägg där handlar om integration inom idrotten.

– Idrotten är egentligen ett av de områdena i samhället där integrationen skulle fungera allra bäst. De sociala sammanhangen inom idrotten sammanför personer. Somalias bandylandslag är väl ett jättebra exempel på detta. Där har många politiker och även i viss mån föreningar idag i vårt avlånga land mycket att ta efter. Vi i Holmens IF erbjuder vem som helst att pröva på backhoppning i vinter. Ålder eller härkomst spelar absolut ingen roll. Alla är välkomna när vi nu ska återuppbygga backhoppningen i Falun, säger Marit.

Överlag tycker Marit att backhoppningen förknippas med bra sammanhållning och gemenskap och att alla tävlar på sina egna, oftast olika kroppsliga villkor. Även fast det är en individuell sport så får alla en bra kontakt med varandra mellan hoppen.

– Jag var på en tävling i Sollentuna i maj månad. Man märker direkt att backhoppning är en sport för alla generationer. Veteranerna tävlar lika flitigt som ungdomarna och man gör det helt efter sina egna förutsättningar. Man väljer den backe där man vet att man har möjlighet och förutsättningar att klara av ett hopp, förklarar Marit.

Dåtid och framtid

Nu väntar en intensiv period i början av vintern med att försöka locka personer i Falun med omnejd att pröva på backhoppning.

– Intresset för sporten borde egentligen vara större om man ser historiskt och i ett större internationellt perspektiv. Boklöv var den som revolutionerade hela sporten med sin V-stil. Men ungdomar idag har inte så stor koll på backhoppning och vem han var. I Sverige är det längdskidåkning som dominerar på vinterhalvåret. I Centraleuropa är det precis tvärtom, där dominerar backhoppningen totalt, det är sporten som lockar mest publik och sponsorer, berättar Marit.

Hon förklarar sedan vidare;

– Idag finns det redan en lovande grupp ungdomar, som både klubbar och förbundet satsar på, som inte har långt kvar tills de är ute och tävlar i världscupen. Vi har till exempel en mycket lovande junior i Olof Lundgren, som vann Junior-SM tidigare i år. Målet är dock att fortsätta bygga underifrån och förhoppningen är att vi kan få ihop en stor grupp aktiva ungdomar i framtiden, inte bara här i Falun, utan även på de sju-åtta andra orterna som har små backar i Sverige idag. Om dessa tränar flitigt så kan vi ha svenska tävlande kontinuerligt i världscupen någonstans efter år 2020. Det bör inte alls vara omöjligt, tror hon.

Marit är nyfiken och full av tillförsikt inför vintern och vad som kommer hända i framtiden.

– Det kommer bli en rolig vinter det här. Kommer bli så kul att få dra igång träning i mindre backar igen. Är det så att man har några frågor så tveka inte att kontakta mig eller ordföranden i Holmens IF, Jan Halvardsson, avslutar hon.

STEFAN KARLSSON