• Rikard är taggad på att skidsäsongen snart är här. Foto Stefan Karlsson.
  • Nya tillskottet i teamet Jerry Ahrlin. Foto Fotograf Heléne, Falun.
Falun

När storebror Daniel Tynell slutade som aktiv och istället blev teamchef är det numera lillebror Rikard som får försvara familjen Tynells heder i långloppscupen.
Vid sin sida så har Rikard den rutinerade långloppsåkaren Jerry Ahrlin, som vann hela långloppscupen säsongerna 2007-08 och 2010-11.
Tillsammans hoppas de nu kunna försvara Team Tynells färger.

Det är en krispig och lagom kylig söndagsmorgon i början på oktober när Rikard Tynell knyter pjäxorna och gör sig redo för ännu ett långpass på rullskidorna. Veckan innan var teamet på Mallorca och utförde enligt egen utsago: ”En av de jobbigaste träningsveckorna någonsin”.
Teampartnern Jerry Ahrlin är, när den här intervjun görs, kvar på Mallorca och tränar även denna vecka, men han bor vanligtvis i Östersund, där han och frun Laila Kveli, även hon långloppsåkare, har sin bas.

Bra träningsgrund

Den är dagen står tre timmar distans på schemat för Rikard. Överlag har han haft en riktigt bra träningssommar och höst, förutom en kortare sjukdomsperiod i juni;

– Så bra och mycket som jag tränat i år har jag inte kunnat träna tidigare. Totalt sett är jag väldigt nöjd. Nu får man bara hoppas att allt flyter på lika bra fram till november och första helgen i december när första tävlingen i Ski Classics körs. Jag känner mig starkare än någonsin, berättar Rikard.

Både Rikard och Jerry har som mål att placera sig högt upp i totalen i Ski Classics, som långloppscupen kallas numera. Det är tio tävlingar sammanlagt under vintern. Rikard berättar dock att han redan nu bestämt sig för att han kommer stå över loppet ”Jizerska Padesatka” i Tjeckien i början av januari:

– Det är för tätt med tävlingar i januari-februari och fram till Vasaloppet i början på mars. Risken är stor för bakslag, formdipp eller sjukdom, lagom till Vasaloppet, om man kör alla tidigare loppen, Rikard.

Största drömmen

Vasaloppet är det viktigaste av loppet för Rikard och Jerrys i vinter. Jerry Ahrlin har varit väldigt nära att vinna flera gånger genom åren, men aldrig fått stå i Mora med kransen runt halsen.
Rikards bror Daniel, numera teamchef, har vunnit loppet vid tre tillfällen under 2000-talet.
Rikard siktar på att föra traditionen vidare inom familjen Tynell. Han har redan fått känna på hur det är att vinna i långloppscupen när han tog hem loppet ”La Diagonela” i Schweiz 2014.

– Det var helt fantastiskt. Det var verkligen min dag på alla sätt. Sedan hade jag lite hjälp av Daniel som bromsade lite i klungan bakom så ja kunde gå ifrån, berättar Rikard.

Norsk dominans

Annars är Team Tynell numerärt väldigt underlägsna mot de andra teamen i Ski Classics.
Team som Team Santander, Team ExSpirit, Lager 157 Ski Team och Team LeasePlan Go. Har mer kapacitet. Norge dominerar i de flesta teamen.
– Det känns som att det bara blir fler och fler duktiga norrmän för varje år. Det finns så mycket bredd och topp i skidåkningen där just nu. Bröderna Aukland är ju inga ungdomar längre, men det fylls hela tiden på underifrån. De har verkligen funnit ett recept på framgång, funderar Rikard.

STEFAN KARLSSON