Amanda Fagerlund, Falu kanotklubb, SM-segrare i K1 och C1 i kanotslalom i Falun. Foto: Soizick Lidström Amanda Fagerlund, Falu kanotklubb, SM-segrare i K1 och C1 i kanotslalom i Falun. Foto: Soizick Lidström
Falun

SM i kanotslalom arrangerades den 26-27 september i Hosjöholmen i Falun. Amanda Fagerlund från Falu kanotklubb vann SM i K1 och C1 i seniorklassen, trots att hon är 17 år. Dessutom slog hon sin tränare, Bo-Marcus Lidström, med tre sekunder.

Huvudarrangören Falu kanotklubb är ledande i Sverige, både när det gäller antal unga slalompaddlare och internationella prestationer. Med stöd av Falu kommun lockade evenemanget paddlare från hela Sverige.

Positiv inspiration

Falu kanotklubb ställde upp med 34 tävlande, främst ungdomar i åldrarna 13–20 år. Det blev många fina pallplaceringar i alla kategorier, K1, C1, C2, då klubben har som policy att unga paddlare behärskar flera kanottyper och kan paddla i lag.

Utbytet under SM-helgen blev positivt för landets föreningar, som t.ex. grannklubben Floda Forsfarare. Klubben ställde upp för första gången med både unga och vuxna slalompaddlare. Ordföranden Inka Gurung och ledarna Jimmy Thoreus och Magnus Söderberg kunde ta hem idéer för att utveckla vidare den fina barn/ungdomsverksamheten som växer i Lissfors i Dala-Floda. 

Amanda dubbelsegrare

Amanda Fagerlund började paddla för sju år sedan och tillhör numera kanotslalomlandslaget junior/U23. Fina internationella resultat blev det i år och hon är en fin inspirationskälla för de yngre flickor. Falu kanotklubb hade störst andel tjejer under SM (44 %). Det är en konsekvens av ett långsiktigt arbete, där träningskvalitet premierar oavsett kön och bakgrund. Förhoppningsvis visar detta vägen till fler föreningar i landet.  

PRESSMEDDELANDE