Rasmus under Nordiska Mästerskapen i Tönsberg i Norge. Foto: Gunilla Andersson.
Falun

Sommar betyder triathlonsäsong. I helgen avgörs SM i sprintdistans i de centrala delarna av Uppsala. Nytt i Falun-Borlänge har fått en pratstund med Rasmus Andersson, som har en sjundeplats att försvara från förra årets tävling.

Triathlon är en av de idrotter som har ökat explosionsartat i antal utövare de senaste åren. Kanske framförallt beroende på Lisa Nordéns framgångar i OS och Världscupen. Det är en idrott där man måste ha olika färdigheter, då man simmar först, sen cyklar och till sist avslutar med löpning.

Rasmus Andersson tillhör den absoluta toppen av triathleter i Sverige, med topplatser i de nationella tävlingarna och även deltagande i de nordiska mästerskapen i den svenska landslagsdressen, när han var junior. Rasmus kommer ursprungligen från Vetlanda, men visste direkt vart han ville någonstans när han tagit studenten;

– Jag ville hitta den bästa miljön för att kunna träna triathlon. Den finns här i Falun på Högskolan Dalarna och Dala Sports Academy. Vi är en grupp på 10-11 personer som tränar tillsammans under veckorna och sporrar varandra, det funkar kanonbra, säger Rasmus.

Mycket träning krävs

För att tillhöra Sverigeeliten i triathlon så krävs ett bra psyke och kunna ägna sig åt en hel del träning året runt, något som Rasmus intygar;

– Haha, oja! Jag tränar 20-25 timmar i veckan just nu. Triathlon kräver mängdträning, man måste vara villig att träna mycket. Det finns alltid någon av de tre delarna som man kan förbättra. I mitt fall så är det simningen som är akilleshälen, där kan jag bli mycket bättre. Cyklingen är min starka sida, så oftast hinner jag ikapp huvudklungan under cykelmomentet om jag tappat lite tid i simningen innan, berättar Rasmus.

En publiksport

Lördagens SM-distans sprint består av 750 meter simning i Fyrisån och 2 mil cykel och 5 km löpning på en bana i centrala Uppsala, det är således en bra publiksport och tävlingen är över på runt en timma. Förra året kom Rasmus 7:a. Han har som mål att förbättra den placeringen i år;

– Jag vill komma bättre i år, men samtidigt är konkurrensen lite hårdare denna gång. De bästa svenska triathleterna på herrsidan, som tävlar mycket internationellt, kommer hem och tävlar denna gång. Så de är helt klart favoriter nu när de ställer upp på hemmaplan. Att komma 7:a förra året, som var mitt första år som senior är riktigt bra, så är jag topp-10 så är jag ändå nöjd, berättar Rasmus.

Flera olika distanser

Det finns flera olika distanser inom triathlon men Rasmus fokuserar på sprintdistansen och den nationella cupen i kortdistans. Den olympiska distansen som ni läsare kanske minns från Lisa Nordèns klassiska målfoto i London 2012, är dubbel sprintdistans, det vill säga 1 500 meter simning, fyra mil cykling och en mils löpning. Det finns även långdistans inom triathlon, den längsta distansen kallas för "iron man" och genomförs till exempel i Kalmar varje år, men även på mer exotiska platser som Hawaii.

Till sist undrar vi så klart vad Rasmus har för långsiktiga mål inom triathlon.

– Jag vill kunna ta SM-medaljer i framtiden och fortsätta utvecklas i den takt jag gör nu. Att representera Sverige är såklart en dröm jag har även nu i seniorklass. Triathlon är en idrott på frammarsch och det kommer säkert gå att försörja sig enbart på idrotten i framtiden, då sponsorerna och prispengarna ökar hela tiden och det blir fler och fler tävlingar världen över, berättar Rasmus.

Stefan Karlsson