• Falu Fredskör i Betlehem
  • Falu Fredskör inför skivsläpp
Sångkören

Vi sjunger för fred, frihet och rättvisa i hela världen. Falu Fredskör är en blandad kör med drygt 40 medlemmar som funnits i 31 år. Vi sjunger sånger med ett innehåll som vi känner engagemang för. Den internationella solidariteten har alltid varit vår ledstjärna i sången.

 Det var en omvälvningarnas tid i världen när vi startade - det var inte länge sedan Angola, Mocambique och Zimbabwe hade gjort sig fria från de kolonialmakter som styrt dem i decennier. Namibia var fortfarande en sydafrikansk koloni och i Sydafrika härjade fortfarande det hemska apartheidsystemet.

Sånger från Namibia och Sydafrika blev en viktig del av vårt solidaritetsarbete och vårt stöd till ANC. Kören var med i solidaritetsarbetet i ISAK (Isolera Sydafrikakommittén) under en tid när både kyrkorna och de flesta svenska partier såg befrielsekampen som ledd av terrorister och farliga kommunister. ANC fick man stödja i smyg men bojkott och sång blev fina vapen för att få den svenska opinionen att svänga.

Sedan vi varit på turné i det nyligen befriade Sydafrika och känt den fantastiska glädjen att få sjunga och dansa tillsammans med Nelson Mandela på hans Sverigebesök, kändes det helt rätt att lyssna på vad han sa efter apartheids fall. "Världen blir inte fri förrän också det palestinska folket får sin frihet".

Vårt engagemang mot det Israeliska apartheidsystemet ledde till vår turné på den sedan 1967 ockuperade palestinska Västbanken. Vi såg den gräsliga muren och fick prova på att som boskap fösas in i de inhumana gränskontrollerna och uppleva de israeliska soldaternas dagliga rutinförtryck mot palestinierna, barn som vuxna. Men också känna glädjen i den gemensamma sången och de många fina mötena med palestinska körer och musiker. Med den film om vår resa som SVT sände våren 2014 tror vi att vi kan ha bidragit till att svensk solidaritet med Palestina lett till ett svenskt erkännande av en palestinsk stat. Filmen går fortfarande att se via Vimeo på https://vimeo.com/103838256 med lösenordet peace.

”Våren 2015 släppte vi ”Olivträdens bittra sång” som är körens andra CD-skiva. Den första ”Ngawethu” från 2003 innehöll 31 sånger och en av dessa var från Palestina. Vår nya skiva med enbart sånger på det temat är ett uttryck för vår fördjupade solidaritet med det palestinska folket. Vi ser frågan om palestiniernas situation som den viktigaste solidaritetsfrågan i världen idag. Vi tror att det koloniala sätt som Israel och USA behandlar det palestinska folket på, är en grundbult i så många av de andra konflikter, flyktingströmmar och krig vi ser runt om i världen idag. Därmed blir frågan också den viktigaste fredsfrågan för oss.

Vi i kören hoppas att inte bara ha fått ha fått vara med om apartheids fall utan också få se slutet på israelisk ockupation av Palestina och upprättandet av ett demokratiskt och sekulärt Palestina som garanteras få leva i fred av världssamfundet. Hoppas bara att det inte behöver ta 30 år till!

Lördagen 5/12 2015 kl 15.00 har kören sin traditionella julkonsert på Dalarnas Museum med temat ”Första julen i Sverige” och på kvällen fredagen 11/12 deltar vi på Falu stadsbibliotek i en ”körstafett” under Falu Kulturnatt.

Ledare för kören från starten är Lars Englund som till vardags är läkare i Borlänge. Mer om kören finns på vår hemsida http://falufredskor.se/