• Foto från sevärdheten och den fantastiska utsiktspunkten Preikestolen i Norge, sommaren 2015. Foto: Jakob Ericsson
  • Jakob är driftig och vet vad han vill göra i framtiden inom foto-området. Foto: Stefan Karlsson
  • Bild på vintergatan i september månad 2015. Foto: Jakob Ericsson
  • Jakob Ericsson fotar vid Varpans norra ände. Foto: Stefan Karlsson
Allmänt Falun

Jakob Eriksson, från Falun, började fotografera redan som ung. Nu har han startat eget företag och hans unika foton sprids på sociala medier under synonymen ”Kobbja”.

I Jakobs enorma bildarkiv på datorn finns det mesta. Bilder från paradisöar i Asien, till det fantastiska besöksmålet Preikestolen i Norge. För ”Nyttis” skull så styr Jakob kosan ut i naturen i närområdet för att hinna fotografera lite medan dimman ligger vackert kvar lite längre bort och ljuset är nästintill perfekt. Jakob ger ett mycket vant intryck med kameran och alla dess tillbehör. Något som han har lärt sig själv genom åren.

Började som en slump
När Jakob var tolv år lånade han sina föräldrars kamera och började fota växter och djur på gården utanför Svärdsjö:
– Jag blev fast direkt, tyckte det var oerhört roligt att fotografera olika saker ur olika vinklar. Jag är helt självlärd, har ingen närstående som fotograferar i någon större utsträckning. Inspiration hittar jag från många olika andra fotografer runtom i världen, och skapar på så sätt mina egna unika exemplar, förklarar Jakob.

Driftig och företagsam
Trots sin ringa ålder, Jakob är bara 21 år gammal, så har han hunnit med att starta ett eget företag och dessutom få många uppdrag av olika företag som vill anlita honom, både här i närområdet i dalarna, men även i huvudstaden.
– Det som jag främst blivit anlitad för att fotografera är porträttbilder på de anställda i företagen. Men jag är öppen för alla olika foto-uppdrag inom branschen, jag är relativt mångsidig, berättar Jakob.
Jakob har många följare på de vanligaste sociala medierna, där han går under synonymen ”Kobbja”. Mest aktiv är han på Instagram där han publicerat många av hans speciella och unika bilder.
– Det är viktigt att synas. På Instagram har jag många följare, kanske framförallt andra fotografer, som kan se vad jag tar för bilder. Överlag så är det viktigt att synas med sina foton och skapa ett bra nätverk med kontakter, då konkurrensen inom branschen är hård och vem som helst kan lägga ut fina bilder på sociala medier med sin vanliga mobiltelefon och få uppmärksamhet, menar Jakob.

 Vet vad som krävs

I framtiden vill Jakob utveckla sitt företag ännu mer. Drömmen är att vara självförsörjande och resa runt i världen och upptäcka nya platser. Något som tyvärr inte är helt gratis.
– Det gäller att ta steg för steg. Just nu gör jag olika mindre jobb här i närheten. I framtiden när jag förhoppningsvis får större jobb, så kan jag börja resa mer och leva fullt ut på fotograferandet. Jag vet vart jag vill och att jag till slut kommer nå dit, avslutar Jakob.
Om man vill ta en titt på några av Jakobs alla foton så kan man besöka hemsidan www.cobbmedia.se

STEFAN KARLSSON