Erika Hagegård är en av finalisterna till världens tuffaste jobb. Foto: We Effect
Allmänt Falun

Blir det Erika Hagegård som får världens tuffaste jobb?

I dagarna avgörs det om Erika får åka till Malawi i södra Afrika och arbeta på åkrarna under tre veckor i vinter.

Erika Hagegård är journalist och välkänd för alla Nytti-läsare eftersom hon är en av journalisterna på vår hemsida. Den här utmaningen är helt annorlunda än hennes vanliga arbete.

– Jag lockades av att det handlar om fysiskt arbete, jag menar, jag har ju betalat för att delta i olika leriga långlopp, men det här är på riktigt.

Det är biståndsorganisationen We Effect som utlyst tävlingen där första priset alltså är tre veckor i Malawi. Där ska pristagaren arbeta sida vid sida med den malawiska bonden Biata Chisi på hennes gård med de sysslor som Biata gör varje dag. Pristagaren får hjälpa till med både jordbruket och hushållet. Lönen är tio kronor om dagen, vilket är var jordbruksarbetare tjänar i Malawi.

Odlar majs

Biata Chisi odlar majs, jordnötter och bomull och arbetar långa dagar i solen med hackan. I hushållet finns också fem barn, som ska passas, men den som vinner måste också hämta vatten, mata grisen och hönsen. Så det blir garanterat hårda arbetsdagar.

Erika anmälde sig till tävlingen för några månader sedan.

– Jag såg annonsen, och det var något lockande i ”Världens tuffaste jobb”, så jag anmälde mig.

Det gjorde totalt 560 kvinnor från hela landet. Sedan dess har gallringen skett.

Till final

– Först fick jag svara på frågor, sedan hade de gallrat bland de sökande så det var 200 kvar och vi fick göra ett miniuppdrag, en maträtt av majsmjöl, gröna bönor och tomater, som sedan skulle dokumenteras.

Därefter blev Erika intervjuad av We Effect och nu står det klart att hon är en av tio finalister.

Erika är biolog i botten, men arbetar alltså som frilansjournalist. Hon har man och två barn och har rest mycket och berättar att hon inte är främmande för andra kulturer.

Flexibel

– Jag är flexibel och lätt för att anpassa mig. Och så lockas jag av fysiskt arbete. Så jag hoppas jag vinner, det är inte många gånger man får en sådan här chans. Vinner jag ska jag också dokumentera min vistelse där.

We Effect är en biståndsorganisation som verkar i 25 länder med främst landsbygdsutveckling, bostäder, jämställdhet och tillgång på mark.

Syftet

Syftet med projektet är att belysa situationen för kvinnliga jordbrukare i fattiga delar av världen. Kvinnor i Afrika producerar upp till 80 procent av maten, men äger eller kontrollerar bara ett par procent av den odlingsbara jorden.

Det är tredje gången som We Effect rekryterar en svensk kvinna till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har de utvalda arbetat i Kenya och Uganda.

Inger Söderlund