• Full fart under DJ-setet i Magasinet. Foto: Petter Nygårds
  • De flesta kan uttrycka sig som DJ. Foto: Petter Nygårds
  • Aron Klarström, till vänster, och Petter Nygårds, till höger har lett workshoppen. Foto: Inger Söderlund
  • Magasinets Magdalena Nord Omne. Foto: Inger Söderlund
Allmänt Falun

I helgens Magasinet Multi deltog nykläckta DJ:s. De har under fem kvällar deltagit i en workshop på Arenan och lärt sig grunderna i en DJ:s arbete.

Workshopen är en del i Falun Walk of Art, och den stöds av Svenska Kyrkan. Petter Nygårds, musiker som driver skivbolaget Strangers Candy, har varit projektledare och Aron Klarström, DJ-lärare och musiker ibland annat Borlänge-duon Norak, har varit lärare på workshoppen.

– Att vara DJ är ett sätt att utöva musik utan att behöva ha gått i kommunala musikskolan, säger Aron Klarström.

– Det blir mer och mer populärt, bland annat som en följd av bland andra Aviciis framgångar, och är en uttrycksform som de flesta kan syssla med, säger han.

Öppet för alla

Omkring tio ungdomar har varit med på workshopen som pågått under tre intensiva veckor.

– Det har varit både tjejer och killar med fokus på gymnasieelever, men det har varit öppet för alla, så vi har haft någon yngre med också, säger Petter Nygårds.

Vad har de då lärt sig? Det grundläggande, säger Aron.

– De har lärt sig beatmatch, att spela två skivor samtidigt, så att det låter som en enda och så att man kan byta låt utan att folk slutar dansa, förklarar han.

– Men de har också fått lägga på effekter av olika slag, och att samarbeta vid mixerbordet, så att de kan avlösa varandra sömlöst. De har övat mycket och är bra på det.

Snickrat bås

Fredagskvällens DJ-set framfördes i ett DJ-bås som ungdomar i en parallell workshop gjort under ledning av snickaren och konstnären Sara May Kahl.

DJ-workshopen tillkom efter en kontakt från Svenska Kyrkan, berättar Magasinets Magdalena Nord Omne.

– De hade sett vårt tunnelprojekt där nyanlända och svenska ungdomar målade tillsammans i somras och ville att vi skulle göra något liknande, säger hon.

Mer till sommaren

– Vi planerar ett liknande projekt till nästa sommar, men ville göra något mindre ambitiöst nu, så vi spånade oss fram till detta och till den kreativa workshopen med ungdomarna som snickrat. Inbjudan gick ut till Kombo och Klarbo, för att få med nyanlända, och till estetlinjen.

Magasinet Multi, som genomfördes under fredagskvällen, tillkom som ett initiativ från Rädda Barnen.

Inger Söderlund