• Hansa Andersson med sin kamera ute på åkern vid Varpan. Här passerar många fågelarter. Foto: Inger Söderlund
  • Slaguggla (Strix uralensis) i Bergsgården. Foto: Hansa Andersson
Allmänt Falun

Det finns minst 104 fågelarter i Bergsgården. Hansa Andersson, fotograf och fågelskådare vet. Han har räknat dem.

Nu finns inte alla 104 arterna där samtidigt, de flesta passerar på sin väg någon annanstans. Men en hel del finns kvar, bland dem kattugglan som sitter i sin holk på andra sidan åkern och väntar på våren.

För Hansa Andersson började fågelskådandet med kameran.

– Redan som tonåring i Sundbyberg var jag intresserad av foto och mitt första arbete fick jag som 20-ring på ett proffslabb som kopist, och gjorde bilder av fotografernas negativ i tio år, och träffade giganter som bland andra Lennart Nilsson. De inspirerade mig väldigt.

Start vid köksbordet

Många år senare bor han och hans fru i Bergsgården och här har han möjlighet att utveckla sitt fotointresse.

Fågelfotograferandet tog sin början vid köksbordet och fågelmatningen utanför.

– Jag satt här och fikade och plåtade ut genom fönstret när ljuset var bra och kameran fanns till hands. Med mitt intresse för fototeknik ville jag ta det ett steg till, så jag byggde en utomhusstudio runt fågelmatningen. Där använde jag både extra ljus och reflexskärmar när inte solljuset räcker.

– Men man ser ju mer om man är ute och går, så jag försöker sitta ute och vänta där jag vet att det händer saker.

Bra läge för fåglar

Just Bergsgården med sitt läge invid Varpans strand, och med åkrar, ängar och skog runtom tycks vara idealiskt för fåglar. Men Hansa har också hjälpt naturen på traven genom att sätta upp fågelholkar runt omkring tomten och åkern intill.

– På våren är det hektiskt och jag har många holkar att ha koll på. På tomten är det mest mesholkar, men jag har också satt upp holkar för tornfalk, kattuggla, slaguggla, sparvuggla. Och så är jag nyfiken på göktytan, så för den har jag satt upp en speciell holk med lucka för öppningen. Först i början av maj öppnar jag luckan, för annars bosätter sig någon annan fågel i holken.

– Staren är en fågel som man tror är vanlig, men arten är på nedgång, så det är bäst att sätta upp holkar till den också.

Hobby på lagom nivå

Trots stort fågelintresse håller Hansa fågelskådandet på en lagom nivå, berättar han, och åker aldrig iväg på fågellarm, fast han har ju lockat hit andra fågelskådare, förstås.

Det var en blåhake som gick omkring på gräsmattan utanför huset en dag. Den fotograferade Hansa och lade ut på Facebook. Ett par timmar senare kom en fotograf och tre ornitologer och ville titta. Men blåhaken var på genomresa och hade redan flugit vidare.

Fåglarna han ser och fotograferar hamnar sedan några år i en almanacka lagom till jul.

– Den första gjorde jag till familjen, nu trycker jag upp några fler och tar emot beställningar. Men jag gör det i låg skala och på hobbynivå. För mig är det en skön kombination av foto och fåglar, och att kunna glädja andra.

Se mer på Hansa Anderssons hemsida, photobyhansa.se.

Inger Söderlund