• Full fart på förberedelserna. Från vänster Lena Olofsson Sandström, och Annelie Johansson, Dalarnas Folkrörelsearkiv, Inga-Britt Johansson, Falu kommuns centralarkiv, Björn Pierrou och Tommy Blomqvist bägge Näringslivets arkiv. Foto: Inger Söderlund
  • Daniels Sven Olsson och Göran Rogström underhåller besökarna på lördag. Foto: Inger Söderlund
Allmänt Falun

Det är Arkivens dag i hela landet på lördag och på Arkivcentrum Dalarna på Tallenområdet var det full aktivitet redan på torsdagseftermiddagen.

Där förberedde sig personalen att visa lördagens besökare det bästa och intressantaste de har.

Inom Arkivcentrum Dalarnas väggar finns tre stora arkivinstitutioner; Dalarnas folkrörelsearkiv, Falu kommuns centralarkiv och Näringslivets arkiv med tillsammans drygt 25 000 hyllmeter arkiverat material. Och nu slår man alltså upp portarna på lördag, den 14 november mellan klockan 11 och 15.

Varje år firas Arkivens dag gemensamt i hela Norden, och i är temat är Gränslöst, men här i Falun har man valt att ha sin dag på temat Idrott i Dalarna och samarbetar därför med Dalarnas Idrottsmuseum. Så här kommer svenske mästaren i bandy från 1971, Göran Rogström och berättar om sin uppväxt och sitt idrottsliv.

­– Jag är ju trilling och växte upp i Rog, och vi lekte jämt, spelade fotboll och lekte kurragömma, bland annat, berättar han.

Ett underbart liv

Pojkarna växte upp som riktiga idrottskillar och Göran spelade i Falu BS, medan brodern Bengt blev ledare för bandylandslaget.

– Jag spelade min sista fotbollsmatch när jag var 38 år, och  jag har haft ett underbart liv.

Göran Rogström kommer också att visa sin film, ”Livets lirare”, som filmare på högskolan producerat.

Daniels Sven Olsson från Dalarnas Idrottsmuseum ska tala om ”Dalaidrotten ur ett kvinnoperspektiv” under arkivdagen.

Kvinnohistoria

Han har tagit med sig material från Idrottsmuseet och ska bland annat berätta om den första kvinnan i Vasaloppet Margit Nordin, som körde loppet redan 1928, innan kvinnor blev förbjudna att delta, om mer sentida skidåkaren Marie Risby och om Kristina Scherling från Kvarnsveden, som tog 50 SM-titlar i skidsko och deltog i tre OS. Ingegerd Granqvist är en annan meriterad kvinna – mer meriterad än Sixten Jernberg, säger Daniels Sven Olsson. Hon tävlade i bågskytte för Rembo IF, utanför Avesta, med väldig framgång.

Detta och mycket mer får den som tittar in på arkivcentrum på lördag få ta del av.

Den som vill läsa mer om Arkivens dag kan gå in på länken www.arkivensdag.nu/

Inger Söderlund