• Delar av arbetsgruppen bakom Återbruksfesten. Från vänster Isabell Boväng, Dalarnas Museum, Thomas Sundin, Falu kommun, Kattis Karlsson Nordqvist, Hagströmska gymnasiet och Ola Bergeå, Falu kommun. Foto: Inger Söderlund
  • Exempel på återbruk; en vanlig högklackad sko som förskönats med metallskrot från återvinningscentralen. Maja Grönberg har re-designat skon. Foto: Inger Söderlund
Allmänt Falun

Lördagen den 28 november bryter Återbruksfesten ut på Magasinet klockan 11.00.

Det är en fest i återbrukets tecken för hela familjen och både modevisning och godisregn utlovas.

Festen är ett samarrangemang mellan Falu kommun, Dalarnas museum, Studiefrämjandet, Hagströmska gymnasiet, Studieförbundet Vuxenskolan och Dalarna minskar avfallet, som i sin tur är en del i ett EU-projekt för att minska avfallet inom hela EU som pågår mellan 23 och 29 november.

Den 13 augusti tog jordens resurser slut för i år, det har organisationen Global Footprint Network räknat ut. Vårt sätt att leva kräver 1,6 jordglober och så kan det inte fortsätta. Återvinning är ett sätt att hejda utvecklingen.

Bra avslutning

Eftersom Falu kommun strävar efter att minska avfallet genom mer hållbara produkter och för att öka återbruket passar festen bra som avslutning på den europeiska återbruksveckan.

Festen inleds med en modevisning som eleverna vid Hagströmska gymnasiets estetelever svarar för. De arbetar redan för fullt med att skapa och sy om kläder och skor som ska ingår i modevisningen Trash to Fashion. Det blir också klädbyte, och i anslutning till det hjälper eleverna till att sy om plagg.

Prova på

Klädbyte alltså, men också leksaksbyte utlovas, liksom prova på att skapa själv av återbrukat material. En skomakare ska också finnas på plats liksom cykelreparatörer som ska kunna ge service till cyklar som besökarna tar med sig.

Hanna Wessman, känd från TV4, kommer och tipsar om re-design och Sara May Kahl, som är utbildad snickare tipsar om återbruk, Naturskyddsföreningen presenterar sin bok Ägodela. Och en musikgrupp från Musikkonservatoriets jazzlinje kommer och spelar.

– Vi har också två tävlingar, berättar Thomas Sundin, kommunikatör på Falu kommun.

Tävlingar

– Dels en tävling om bästa remix, alltså bästa låt, och dels bästa återbruksidé och det kan vara prylar, konstverk, eller företagsidé. Bidragen kan läggas upp redan nu på någon av våra Facebooksidor – https://www.facebook.com/events/730575967076336/ respektive https://www.facebook.com/events/763995767079866/.

Vinnarna koras på festen, den bästa låten med 1 000 kronor på en skivbutik i Borlänge och den bästa återbruksidén med 2 000 kronor att spenderas på någon andrahandsbutik i Falun.

Inger Söderlund