• Kim Söderström får hjälp av Susanne Norberg och Rickard Jernberg att ta spadtaget. Foto: Inger Söderlund
  • Kopparstadens ordförande Kim Söderström redo för första spadtaget. Inger Söderlund
  • Kopparstadens byggprojektledare Ingrid Forssell visar var husen ska stå Foto: Inger Söderlund
  • Ingrid Forssell tycker det här är ett spännande och roligt projekt. Foto: Inger Söderlund
  • Linn Bond och Susanne Larsson på Kopparstadens marknadsavdelning håller reda på kön av blivande hyresgäster, när det är så dags. Foto: Inger Söderlund
Allmänt Falun

71 lägenheter i tre hus ska stå klara på Galgberget med början våren 2017.

Kopparstadens ordförande Kim Söderström, tog första spadtaget med en traktorskopa på fredagen. Till sin assistans hade han, fast försedda med vanliga spadar, kommunalrådet Susanne Norberg och Kopparstadens bovärd i området, Rickard Jernberg.

De tre huskropparna kommer att placeras lite i bananform vid sidan av varandra på Glimmerstigen på Galgberget. De får tegelfasader och två blir på sex våningar och en på fem våningar. Blir intresset för lägenheterna stort kan Kopparstaden utnyttja sin option med byggaren NCC och fortsätta med ytterligare två femvåningshus med 20 lägenheter i varje.

– Varje hus får 1:or, 2:or, 3:or och 4:or, berättade Kopparstadens byggprojektledare Ingrid Forssell.

– Och lägenheterna blir mellan 36 och 98 kvadratmeter, de får öppna planlösningar, alla får balkong, utom några som får uteplats, ja, 4:orna får två balkonger. Vi bygger dem ytsnåla för att kunna ta ut en rimlig hyra trots att de är nybyggda. Hyrorna ska vi förhandla i vår.

Fin utsikt

Eftersom husen placeras högt utlovas en finfin utsikt, med sjöutsikt åt två håll.

– Varje hus får tvättstuga och lägenhetsförråd i bottenvåningen, fortsätter Ingrid Forssell.

Husen byggs i betong, vilket Ingrid Forssell menar är bra för ägaren Kopparstaden eftersom betonghus är bra ur brand- och hållbarhetssynpunkt och att de därför kommer att stå länge..

– De byggs på 80 procent av Boverkets byggregler, det vill säga de är 20 procent miljövänligare än vad Boverket kräver.

Klara nästa vår

De första lägenheterna är inflyttningsklara i april-maj 2017, och i augusti 2017 ska alla vara inflyttade. Om intresset är högt kommer alltså ytterligare två hus att byggas, och de ska i så fall stå klara i slutet av 2017.

Den som vill hyra en lägenhet får spana på Kopparstadens hemsida där lägenheterna läggs ut för intresseanmälan under våren 2016.

Inger Söderlund