• Första spadtaget för Bovieran i Falun. fr.v Magnus Rudén, Boviera, Mats Dahlström, kommunalråd, Jonny Gahnshag, kommunalråd, Kurt Perers, boende, Sören Runsten, VD för Boviera.
  • Kurt Perers är en av de som kommer att i Faluns Boviera.
Allmänt Falun

På tisdagen skedde första spadtaget för äldreboendet Boviera i Falun.

Första spadtaget var kanske att ta i. Grunden var redan lagd när ceremonin hölls. För nu ska själva fastigheten byggas och om knappt ett år blir det dags för inflyttning.

Boviera är ett attraktivt boende alternativ för de som är över 55 år. Mellan få fastigheter med totalt 48 lägenheter kommer det att finnas en vinterträdgård med cirka 3 000 olika växter. En naturlig samlingpunkt, som blivit mycket populär bland invånarna i de tolv tidigare Boviera-anläggningarna i Sverige. Detta blir landets nordligaste Bovieran.

Sören Runsten, som är VD för Boviera betonade att de som bor i dessa lägenheter upplever en större gemenskap, känner mindre ensamhet och ökad trygghet.

En av de som kommer att bo i Faluns Boviera är Kurt Perers.

– Det här är ett boende som passar mig bra. Nu känns det också som att komma hem eftersom jag är uppväxt i området, sa han innan det vad dags för spadtaget.

Faluns kommunalråd Mats Dahlström fanns på plats och var glad över att nu verkar det som att bostadsbyggandet tar fart i Falun, där målet är 200 nya bostäder per år.

– Nu känns det som att vi upplever en islossning med bostadsbyggandet i Falun efter en längre tid av planering och förberdelser. Bara den här veckan har vi flera ”första spadtag” för nybyggen. Det är roligt, sa Mats Dahlström.

Anders Hansson