Projektet "Låna en svensk" utvärderades av deltagarna på torsdagen. Foto: Erika Hagegård. Projektet "Låna en svensk" utvärderades av deltagarna på torsdagen. Foto: Erika Hagegård.
Allmänt Falun

På torsdagen hade alla som deltagit i projektet Låna en svensk bjudits in till Stadsbiblioteket i Falun för en gemensam utvärdering. Många nya kontakter har knutits mellan människor och alla inblandade hoppas nu på en fortsättning.

”Låna en svensk” går ut på att ett antal personer satt upp presentationer av sig själva på biblioteket, människor som man kan låna om man vill ha en ny bekantskap. Du kan läsa mer om projektet här. Nastaho Abdi kom till Falun från Somalia för 4,5 år sedan. Nu står hon och tittar efter sin ”svenska kompis” Pia. De har fikat tillsammans några gånger och fått bra kontakt med varandra.

– Hon jobbar och jag studerar till vardags, men vi träffas ungefär en gång i veckan. Vi är lika gamla och har liknande intressen, berättar Nastaho Abdi.

Lotta Westlund har lånats ut till Samuel Hagop från Syrien. Han har varit här i tio månader och kämpar med att lära sig svenska. Det här projektet tycker han är ett bra sätt att få tillfälle att träna på språket.

Vad har ni gjort när ni har träffats?

– Samuel har varit hemma hos min familj och hälsat på, och vi har tagit en tur till gruvan. Jag tycker det här är ett kul sätt att träffa nya människor och samtidigt känna att man gör en insats, säger Lotta Westlund.

Bakom projektet står Johanna Tangnäs och Ann-Sofi Köpmans från biblioteket och Falu kommuns mångfaldskommunikatör Laila Edholm. På mötet deltar även Mikaela Trapp från Falu Energi och Vatten för att presentera en idé för gruppen.

– Vi skickar ut en kalender till alla kommuninvånare varje år, och undrar om ni skulle vara intresserade av att göra bilderna till nästa års kalender. Det skulle i så fall ske i samarbete med en konstnär på Falu konstgrafiska verkstad, berättar Mikaela Trapp.

Ett mummel bryter ut i lokalen, ordet ”grafiskt blad” kräver lite förklaring inte bara för nyblivna svenskar. Efter en stund är det många som skriver upp sig på intresselistan och gruppen går in i caféet för att fika och prata om hur det upplevt projektet. Efteråt är Ann-Sofie Köpmans nöjd.

– Alla upplever det här som positivt. De har fått kontakt med människor som de inte skulle ha träffat annars, precis som vi hoppades, berättar hon.

Från början var tanken att projektet skulle ha pågått under september, men det förlängdes med ytterligare en månad. Nu arbetar de för att hitta en långsiktig lösning så att faluborna ska kunna fortsätta knyta nya kontakter på det här sättet. 

Erika Hagegård