• Faluån
  • Geislerska parken
  • Arenan
  • Muséet
  • Magasinet
Allmänt Falun

Del 5:
Hur ser framtiden ut för Falu centrum?
Håller Centrumlivet på att konkureras ut av stora köpcentran? Eller kan stadskärnan hålla kvar sina besökare med god service, trivsam miljö och fantastiska upplevelser?
I denna artikelserie, av Frida Samuelsson, belyser Nytti.se framtidsmöjligheterna för Faluns centrumliv.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Faluns smultronställen

Stadskärnan i Falun är och vill inte vara ett köpcentrum, men den har också mycket mer att erbjuda än vad en galleria har. Tillåt dig att ta extra god tid på dig nästa gång du har några ärenden att uträtta i centrum och passa samtidigt på att umgås, promenera och uppleva lite av de det stora kulturutbud som finns. Nytti.se har listat saker som du kan hitta på i Falun centrum, utan att handla eller äta.

Promenera längs med Faluån

Passa på att ta en avkopplande höstpromenad längs med ån när du ändå är inne i stadskärnan. Här finns fantastiska naturmiljöer, precis i anknytning till centrum.

Arenan, en kreativ plats för stadens ungdom

Ett kulturhus som främst riktar sig till målgruppen 16-25 år, även om alla åldrar är välkomna. Ta en fika i caféet, släpp ut din kreativitet i något av Arenans skapanderum eller ta del av något av alla de evenemang som anordnas på Arenan. På plats finns personal som gärna hjälper dig i ditt skapande.

Öppettider:

Mån: 11:00-19:00

tis-fre:11:00-20:30

Mormorsgatan 7, 79162 Falun

https://www.facebook.com/KulturhusetArenan

 

Lek med de yngsta i Geislerska parken

Stadens nya lekpark har lämnat sin första sommar bakom sig men passar lika bra för utomhuslek i höstsolen.

 Dalarnas Museum

Centralt och precis intill ån ligger Dalarnas Museum. En perfekt chans att ta del av dalarnas kultur och historia. En upplevelse som är intressant för såväl turister som Faluns urinvånare. Just nu visas exempel utställningarna Hagström 4ever, ett fantastiskt urval ur en lång produktionshistoria av instrument. Eller varför inte ta en tur bland hundratals dalahästar i den fasta utställningen Dalahästar.

Öppettider: måndag 12-17

tisdag - torsdag - fredag 10-17

onsdag 10-19

lördag-söndag 12-17

 

Magasinet

Precis intill järnvägsstationen ligger den drygt 1200 kvadratmeter stora lokalen Magasinet, en av Falus största mötesplatser för kultur och nöje. Här anordnas en mängd olika konserter, teatrar och dansföreställningar. Passa på och upplev något ur höstens repertoar eller varför inte boka lokalen för ett eget evenemang.


* * * * *

Detta är den fjärde delen av artikelserien om Faluns centrum. Nu vänder vi oss till dig som läsare: Vad har du någon idé som kan göra ett bra centrum bättre?

Maila till adressen: redaktionen@nytti.se

FRIDA SAMUELSSON