Zandra Gröndal, som äger Twilight Sko Boutique, berättar hur hon trivs på i Falun och på Slaggatan. Foto: Frida Samuelsson Zandra Gröndal, som äger Twilight Sko Boutique, berättar hur hon trivs på i Falun och på Slaggatan. Foto: Frida Samuelsson
Allmänt Falun

Del 4:

Hur ser framtiden ut för Falu centrum?
Håller Centrumlivet på att konkureras ut av stora köpcentran? Eller kan stadskärnan hålla kvar sina besökare med god service, trivsam miljö och fantastiska upplevelser?
I denna artikelserie, av Frida Samuelsson, belyser Nytti.se framtidsmöjligheterna för Faluns centrumliv.

* * * * * * * * * * * *

"Vi tycker om människor"

Twilight Sko Boutique på Slaggatan är en butik för den som vill ha det lilla extra. Butiksägaren Zandra Gröndal tar varje chans till att få visa sina kunder att hon är lika mån om dem som kvaliteten på sina skor.

När Zandra Gröndal var liten hade hon och hennes syster en våningssäng inne på lagret till Twilight Sko Boutique. Familjeandan går igen, idag har hennes barn en mysplats med kuddar under hennes skrivbord och Zandra driver idag den butik som hennes föräldrar startade för 33 år sedan. 

– Vi tycker om människor och är vansinnigt duktiga på skor och jag hoppas att det är därför våra kunder kommer tillbaka, säger hon.

Många av de skor som säljs på Twilight finns bara här. Zandra och hennes kollega ritar själva många av modellerna och syr sedan upp ett begränsat antal. Zandra vill ge sina kunder en känsla av att man är lite speciell, både när det gäller att vara ensam om en produkt men också själva bemötandet i butiken. 

– När man kommer hit ska man känna sig som en prins eller en prinsessa, säger hon. 

Zandra ser det inte som ett problem att hennes butik ligger i den lilla staden Falun. Hon trivs i sin butik på Slaggatan och tycker att Falun har en otroligt vacker stadskärna.

– Det är klart att man alltid ska jobba på att förbättra staden men vi måste också vara nöjda och kunna de det vi har,

Att Falun är en småstad bekymrar henne inte heller. Hon har kunder från hela landet som reser till hennes butik för att handla. Kunder som hon är mån om och som hon alltid vill ge det bästa de kan få. Ibland anordnar de träffar för kompisgäng och föreningar i butiken. Då är butiken öppen på kvällen och den enskilda gruppen bjuds in på lagret för att festa, umgås och, så klart, testa skor. På samma sätt drog de nytta av allt folk som samlades i staden under skid-VM förra året. Då hade Zandra öppet i butiken varje kväll och bjöd in till små event med olika föreläsare och aktiviteter. 

– Då festade vi till det med cider och snacks och partaj varje kväll, det gynnade oss jättemycket, säger hon.

Sociala medier

Idag är Twilight mycket aktiv på så väl Facebook som Instagram. Internet är ett bra sätt att kommunicera med de kunder som kommer utifrån och inte kan titta in i butiken så ofta och för dem kan hon tänka sig att utveckla ett sätt att kunna beställa varor över webben. Zandra vill dock inte utveckla butiken med en ren e-handel.

– Hela grejen med oss är att man ska komma in i butiken och bli ompysslad. Jag tror inte att e-handeln kan konkurera med det. Att träffas är minst lika viktigt som att få en bra produkt med sig hem. 

Några planer på att sluta finns inte och de behöver inte finnas heller. Att vara trevlig, unik och mån om sina kunder verkar vara ett vinnande koncept i Falun. Zandra har för länge sedan hittat sin grej och det finns inget med det som hon vill ändra. 

– Om fem år kanske jag har köpt en ny matta eller skruvat upp en hylla men annars gör jag precis det som jag gör idag. Jag vill alltid sälja skor med samma kvallitet och vara lika stolt över det som jag är idag, säger hon. 
* * *

Detta är den fjärde delen av artikelserien om Faluns centrum. Nu vänder vi oss till dig som läsare: Vad har du någon idé som kan göra ett bra centrum bättre?

Maila till adressen: redaktionen@nytti.se

FRIDA SAMUELSSON