Kenneth Wengelin trodde på Falu centrum och öppnade butiken Lek & Baby i stan. Foto: Frida Samuelsson Kenneth Wengelin trodde på Falu centrum och öppnade butiken Lek & Baby i stan. Foto: Frida Samuelsson
Allmänt Falun

 

Del 2:
Hur ser framtiden ut för Falu centrum?

Håller Centrumlivet på att konkureras ut av stora köpcentran? Eller kan stadskärnan hålla kvar sina besökare med god service, trivsam miljö och fantastiska upplevelser?
I denna artikelserie, av Frida Samuelsson, belyser Nytti.se framtidsmöjligheterna för Faluns centrumliv.

 

* * * * * * * * * * * * * 

Positiva framtidsdrömmar

Personalen och varorna är de samma. Stämningen och framtidsdrömmarna är dock mycket mer positiva än vad de var när Kennet Wengelin för två veckor sedan stängde butiken Lek & Baby i Hedemora och flyttade till Falun.

 

 

Idag har Slaggatans nya butik Lek & Baby varit öppen i två veckor. För butiksägaren Kenneth Wengelin har flytten från Hedemora bara inneburit positiva saker.

– Jag tror att Faun har saknat den här butiken länge, säger han.  

När Kennet Wengelin öppnade butiken Lek & Baby i Hedemora för fjorton år sedan hade staden sakat en leksaksaffär i fem år. Efterfrågan på leksaker och bebisartiklar verkade dock vara stor och efter sju år i Hedemora hade efterfrågan på babyartiklar blivit allt större och Kennet behövde en större lokal för att få plats med ett större utbud av barnvagnar och bilbarnstolar. En större lokal gick att ordna och allt flöt på fram tills att Kennet fick en ny hyresvärd för tre år sedan. Med en hyreshöjning på 17 procent valde Kennet tillslut att flytta sin butik till Falun.

– Utbudet av lokaler i Hedemora är inte så stort. Redan när jag startade butiken ville mina leverantörer att jag skulle satsa på Falun i stället. Då hade jag familjen här i Hedemora, men nu passar det bättre, säger han.

Positiva besökare

Sen de öppnade har responsen från besökarna bara varit positiv. Dels från de nya kunderna från Falun men också trogna kunder från Hedemora har kommit för att handla.

– Många som har varit här har sagt att de har saknat en sådan här butik länge, säger Kennet.

Något som han ser väldigt positivt på med den nya lokalen på Slaggatan är att han nu har tre egna parkeringsplatser till sina kunder. Enligt Kennet underlättar det väldigt vid försäljning av bilbarnstolar.

– I Hedemora fick jag bära ut sakerna till en större parkering längre bort, i ur och skur. Det var inte alltid så kul, säger han.

I övrigt hoppas han så klart på att sälja mer varor i Falun än i Hedemora. En vision som än så länge ser ut att kunna slå in, både med tanke på det fina bemötande han fått och att Falun har fyra gånger fler invånare än vad Hedemora har.

– Allting känns bara bra, jag känner mig riktigt hungrig på att jobba igen eter att ha varit nere på botten och vänt.

* * *

Detta är den andra delen av artikelserien om Faluns centrum. Nu vänder vi oss till dig som läsare: Vad har du någon idé som kan göra ett bra centrum bättre?

Maila till adressen: redaktionen@nytti.se

FRIDA SAMUELSSON