• Hur ser framtiden ut för Faluns centrum? Den frågan präglar den artikelserie av Frida Samuelsson inleds nu i Nytti.se
  • Patricia Wallin Granhagen, centrumledare för föreningen Centrala stadsrum, tycker att det är dags att börja se den positiva utveckling som faktisk hänt i Faluns Centrum. Foto: Frida Samuelsson.
Allmänt Falun

Hur ser framtiden ut för Falu centrum?

Håller Centrumlivet på att konkureras ut av stora köpcentran? Eller kan stadskärnan hålla kvar sina besökare med god service, trivsam miljö och fantastiska upplevelser?
I denna artikelserie, av Frida Samuelsson, belyser Nytti.se framtidsmöjligheterna för Faluns centrumliv.

 

Del 1:

”Se positiva utvecklingen”

Rösterna om hur det går för Falu centrum har varit många. Patricia Wallin Granhagen, centrumledare för föreningen Centrala stadsrum, tycker att det är dags att börja se den positiva utveckling som faktisk hänt, och händer, med stadskärnan. 
– Man kan jämföra Falu centrum som ett frö som börjat gro och som nu vuxit några decimeter, säger hon.

För Centrala Stadsrum handlar inte Falu centrum bara om butiker och shopping. Patricia Wallin Granhagen skulle gärna se att folk fick upp ögonen mer för stadens kultur och fina miljöer. 

– Vårt uppdrag är att folk ska ta sig tid att flanera och umgås i centrum också, inte bara handla. Vi har 28 olika kultur och nöjesgrejer i Falun men jag tror inte att så många invånare faktiskt känner till det, säger hon.

En undersökning från SCB visar att det största missnöjet i centrum handlar om parkeringsplatser. Patricia bekräftar att det är ett av de absolut vanligaste klagomålen som hon tar emot. Samtidigt menar hon att det är svårt att bygga parkeringsplatser i Falun. 

– Staden ser ju ut som den gör, vi kan inte flytta på husen för att bygga parkeringshus. 

Uppskattar centrum

Samma undersökning visar även att invånarna i Falun uppskattar den bevarade stadskärnan och naturen kring ån. 

I stället för att bygga fler affärer utanför centrum vill Patricia fylla de lokaler som står tomma, och på så vis utöka staden där den är, i stället för att göra innerstaden större. 

– De senaste tre åren har vi haft 20 nya etableringar. Visst, vi har fortfarande 19 tomma lokaler men för att se på det positivt så har vi 20 nya som drar folk till staden.

Rikt uteliv

Patricia är noga med att poängtera att det fortfarande finns mycket kvar att göra i Falu centrum. En av sakerna som Centrala Stadsrum jobbar mycket med är att ge staden ett rikare uteliv. De har en vision om att Falu Centrum ska vara öppen från klockan sju på morgonen till klockan två på natten. Idag finns det gott om caféer, butiker och restauranger i stadskärnan men Patricia skulle önska att det fanns fler uteställen att gå till på kvällarna. Hon tror att ett rikare uteliv även skulle gynna Faluns dagsekonomi. 

– Man får en annan, mer naturlig, relation till staden om den kan erbjuda ett större nöjesliv, säger hon. 

* * * 

Detta är den första delen av artikelserien om Faluns centrum. Nu vänder vi oss till dig som läsare: Vad har du någon idé som kan göra ett bra centrum bättre?

Maila till adressen: redaktionen@nytti.se


FRIDA SAMUELSSON