• Popnix under en konsert. I mitten Stig Norén på saxofon. Foto: Magnus Ståhlberg
  • Stig Norén var med och bildade Popnix 1963 och är fortfarande kvar. Foto: Inger Söderlund
Allmänt Falun

1963 bildade ett gäng killar i Haraldsbo bandet Popnix med Lena. Det här var i en tid då popband växte upp som svampar ut jorden tack vare den kommunala musikskolan.

De flesta av banden från den tiden har upplösts och medlemmarna har ägnat sig åt annat. Inte Popnix.

Popnix är inne på sitt 53:e år och spelar som aldrig förr, medlemmarna har bytts ut, men grundaren Stig Norén finns fortfarande kvar med sin saxofon och repertoaren är densamma som då.

På lördag, den 17 oktober, släpper de sin tredje skiva vid en konsert i Lugnetkyrkan här i Falun.

– Vår första spelning var på Hellmansö, minns Stig Norén om starten på 1960-talet.

– Och i Folkets Park på Kvarnberget hade vi 70 spelningar 1964.

Bred repertoar

Det gick bra för Popnix med Lena, repertoaren var bred, man spelade allt från Frank Sinatralåtar till Chuck Berry-låtar till låtar som Towa Carson sjöng. Lena i gruppnamnet hette Hvittman och blev senare Stigs fru. De övriga originalmedlemmarna var Stig Lars-Åke Stöa, Per-Olov Carlsson och Lennart Hansson. Och sättningen då som nu var förutom saxofon också gitarr, bas, sång, trummor och keyboard.

Efter en svacka på 1970-talet då medlemmarna skaffade familj, tog spelandet fart igen och 2003 kunde man fira 40-årsjubileum, och 50-årsjubileum tio år senare.

Nu består bandet av förutom Stig Norén också Sten Åsberg och Simon Åsberg, som är far och son, Andreas Eriksson och Kaj Hansson, men repertoaren är densamma som då.

Men en sak har ändrats, förr spelade Popnix mycket till dans, nu är 80 procent av spelningarna rena konserter. Kan det bero på publiken, tro?

– De som kommer är mellan 55 och 90 år, säger Stig Norén, och för dem är det rena nostalgitripparna. Men vi slår publikrekord överallt.

Och bandet är flitigt ute och spelar, det blir tre till fyra konserter i månaden, mest runt om i länet.

Överskott till RIA

Spelningarna ger massor av energi, berättar Stig Norén, men de ger också pengar. Överskottet från den skriva som de lanserar den 17 oktober, det ska gå till Lions cancerforskningsfond, annars är RIA i Falun en flitig mottagare av pengar från Popnix.

– Vi har skänkt omkring 120 000 kronor till RIA, och i januari ska vi ha en konsert till förmån för dem igen, den vi hade i fjol genererade 50 000 kronor.

Den skiva man nu släpper heter ”De första 52 åren” och innehåller låtar av Emil Ford, Elvis, Chuck Berry och Sven-Ingvars bland andra.

De har spelat i över 50 år, men hur länge ska de hålla på?

– Vi håller på så länge vi är friska, och redan är 2016 fullbokat i stort sett, säger Stig Norén.

Inger Söderlund