Ylva Thörn är ny landshövding i Dalarna. I den här intervjun inför sitt nya uppdrag berättar hon om sina speciella kontakter som kan vara till nytta för Dalarna. Om hur det är att vara politisk neutral, med sin politiska bakgrund och om de utmaningar som Dalarna står inför. Om sin svåraste yrkesmässiga kris som kan vara till nytta i vargdebatten. Foto: Anders Hansson Ylva Thörn är ny landshövding i Dalarna. I den här intervjun inför sitt nya uppdrag berättar hon om sina speciella kontakter som kan vara till nytta för Dalarna. Om hur det är att vara politisk neutral, med sin politiska bakgrund och om de utmaningar som Dalarna står inför. Om sin svåraste yrkesmässiga kris som kan vara till nytta i vargdebatten. Foto: Anders Hansson
Allmänt Falun

I drygt en månad har Ylva Thörn varit landshövding i Dalarna.

I den här intervjun berättar hon om förväntningarna inför uppdraget.

Om länets viktigaste framtidsfrågor.

Om utmaningen att vara opolitisk landshövding med sin politiska bakgrund.

Om sina yrkesmässiga utmaningar, som nu kan vara henne till nytta i vargdebatten.

Om att bo i residenset.

Om kärleken till Bruce Springsteen och idrotten.

Ylva Thörn berättar också att hon har direktkontakt med statsminister Stefan Löfvén. Det kan vara till nytta för dalfolket.

– Mitt breda kontaktnät kan vara tillgodo för Dalarna. Jag är också beredd att använda mina kontakter om så skulle behövas, säger Ylva Thörn och beskriver vänskapen med statsminister Stefan Löfvén. Det har ju båda en facklig bakgrund. Ylva Thörn som förbundsordförande för Kommunal och Stefan Löfvén hade samma uppdrag i Metall.

– Jag är god vän med Stefan Löfvén och har också möjlighet att få snabb direktkontakt med honom. Men det är en viktig kanal som ska hanteras varsamt, säger Ylva Thörn.

Första gången Ylva Thörn, i egenskap av landshövding, skulle åka till residenset i Falun körde hon fel i Falun så det tog tid innan hon kom rätt. Det var slutet på en intensiv period som började när hon en söndag i maj fick ett samtal från regeringen.

– Jag stod mitt i ett enormt flyttkaos. Vi hade nämligen sålt vårt hus och skulle flytta in i en lägenhet i Stockholm. Frågan kom överraskande och jag fick tillfälle att överlägga med min familj. Men ärligt talat. Man tackar inte nej till ett erbjudande att bli landshövding, säger Ylva Thörn.

Nu har hon flyttat in i residenset och när tid finns städar hon gärna sin privata våning till tonerna av Bruce Springsteen.

– Det är en man med otrolig röst och hans texter går rakt in i hjärtat. Han är riktigt bra.

Faktum är att Ylva Thörn har flyttat ensam till Falun. Hennes make, Lars, jobbar kvar i Stockholm på LO och sonen bor i Linköping.

– Det går bra och jag trivs på residenset.  Jag kommer verkligen att verka för att allmänheten får tillgång till det, säger Ylva Thörn, som säkert också kommer att dyka upp vid flera idrottsevenemang i Dalarna. Hon är nämligen tokig i idrott.

– Det var så roligt att Kvarnsvedens damer gick upp i Allsvenskan. Dem ska jag se nästa år, säger hon.

Viktigast för länet

Men Ylva Thörn har kommit till Dalarna för att jobba och hon har flera utmanande frågor att ta hand om. Här är några exempel:

* Vad är lösningen när den handlar om att utveckla väg- och järnvägsnätet som berör Dalarna? Det är en evig fråga där utvecklingen går åt fel håll.

– Det är en överlevnadsfråga för Dalarna. Utan bra transporter och logistik kan länet förlora arbetstillfällen vilket kan leda till att länet avfolkas. Det är en av landshövdingens uppgifter att tillsammans med näringslivet lobba och påverka regeringen i dessa frågor.  Men det går bra att åka persontåg från Stockholm till Borlänge och Falun. Problemet är för dem som vill längre upp i länet.

* Men den tidigare landshövdingen Maria Norrfalk säger att det tar längre tid att åka tåg mellan Falun och Borlänge idag än vad gjorde när hon 1983 jobbade på Domänverket i Falun.

– Oj, är det så? Det var inte bra. I så fall går utvecklingen år fel håll. Järnvägen är viktig för Dalarna.

* Dalarna har en åldrande befolkning vilket innebär att länet står inför en stor utmaning när det gäller generationsskifte. Hur klarar vi den?

– Mycket stor. Här måste vi samarbeta mellan kommunerna. Vi måste koppla ihop de som lever i länets små och större orter. Vi måste arbeta aktivt för att få fler hemvändare att flytta tillbaka när de planerar att bilda familj. I framtiden kommer också våra nysvenska kamrater att få en viktig roll i samhället. Alla, oavsett var de kommer ifrån, har en viktig roll när det handlar om att säkerställa den samhällsservice som ska finnas på olika orter i Dalarna.

* Samtidigt är migrationsarbetet en utmaning. Vad är din strategi när det gäller den frågan?

– Här måste jag ge kredit till det arbete som den tidigare landshövdingen Maria Norrfalk har gjort tillsammans med kommuner, landsting, Försäkringskassan, högskolan och näringsliv i Dalarna. I juni presenterades det arbetet i ett arbetsprogram som heter Vägen in. Då lades grunden inom det här området. Men nu börjar arbetet när det gäller att omsätta planerna i verkligheten. Vi behöver våra nysvenskar för att lösa befolkningsproblemet i Dalarna.

* I Sverige lämnar alltfler landbygden och flyttar till större orter. Det märks också i Dalarna där Falun-Borlänge växer, ofta till bekostnad av de mindre orterna.

– Här är det återigen viktigt att kommunerna samarbetar istället för att konkurrera om befolkningen. Det viktigaste att folk bor kvar i Dalarna, inte var de bor i länet. Utvecklingen med fiber och bredband gör att det skapas större möjligheter att bo och verka på landsbygden.

* Dalarna är ett stort exportlän, både när det handlar om industri och turism. Men detta är områden som står inför stora utmaningar. Både när det handlar om logistik och personalförsörjning. Hur insatt är du i dessa frågor?

– Ärligt talat inte så mycket just nu. Men jag lägger stort fokus på att lära mig dessa frågor. Bland annat ska jag resa runt i länet för att träffa människor inom kommuner och näringsliv den närmaste tiden. Kunskap får man genom att möta folk. Jag blev själv överraskad över informationen att Dalarna är Sveriges fjärde största exportlän, samt det fjärde största turistlänet. Detta är verksamheter som jag har stor respekt för och där jag måste få mer kunskaper.

* Det finns förslag på färre, men större länsstyrelser. Hur ser du på det?

– Det beror på hur detta skulle genomföras. Kan större länsstyrelser skapa bättre och effektivare service till människorna så kan det vara bra. Det avgörande är att befolkningen får den service av den framtida länsstyrelsen som de har rätt att begära.

* Din företrädare, Maria Norrfalk, sa att hon inte kommer att sakna vargarna. Hur känns det att ärva den svåra vargfrågan?

– Det är en jättesvår fråga som väcker så många känslor. Nu blir min uppgift att hantera lagar och förordningar samtidigt som det är viktigt att lyssna på människornas åsikter i Dalarna.

* Du, som landshövding, är ju regeringens representant i Dalarna. Men är du rädd för att vargdebatten kommer att riktas mot dig som person?

– Alla kommer inte att uppskatta mig och de frågor jag måste driva. Det är vanligt och det har stormat kring mig tidigare.

* Vad tänker du på?

– Det jobbigaste jag upplevt var storkonflikten 2003. Då skulle jag, som ordförande i Kommunal, ansvara för när 67 000 medlemmar gick ut i en sex veckor lång strejk. Det var en konflikt som blev avgörande för många frågor och som senare drevs gemensamt inom LO-familjen.

* De senaste perioderna har Dalarna haft flera opolitiska landshövdingar. Men du har en bakgrund inom fackföreningsrörelsen och det Socialdemokratiska partiet. Hur stor är din utmaning att företräda hela Dalarna med alla politiska åsikter?

– För mig gäller det att vara observant i den frågan. I min roll som landshövding gäller det att vara opolitisk och ha goda kontakter inom alla politiska partier och företag. Vi handshövdingar har ett uppdrag att verkställa de beslut som tas i riksdagen, oavsett vilken regering som styr landet.
* Men hur kan det fungera i verkligheten? Ta exempelvis den ökande privatiseringen inom kommunala verksamheter. Hur kan du, som tidigare ordförande i Kommunal, hantera dessa frågor som kanske möter dig i din roll som landshövding?

– Jag är socialdemokrat. Det är ingen hemlighet. Jag har också en värdegrund av hur offentlig verksamhet ska fungera. Samtidigt är jag inte naiv utan måste hela tiden våga utmana tanken på hur denna verksamhet kan utvecklas. Här gäller det att anpassa sig efter samhällsutvecklingen. Som politiker måste man vara självkritisk och fråga sig om verkligen all offentlig verksamhet är bra eller om allt som är provat är bra. Det finns ett mellanting som är bra på båda sidor. Men nu är jag en politisk neutral landshövding i Dalarna.

* Hur har du blivit bemött av dalfolket?

– Har inte hunnit träffa så många än. Men det är jätteroligt när folk stannar upp och hejar bara för att de känner igen mig. Sådana möten är jätteroliga och gör mig glad.

Fakta/Ylva Thörn
Ålder: 61.
Bor: Falun.
Familj: Gift med Lars och en vuxen son, samt en katt.
Intressen: Förutom familjen skog och natur. Idrott.
Bakgrund: Uppvuxen i Åtvidaberg. 

1974-1987: Arbetade som undersköterska.
1987-1996: Verksam inom Kommunal.
1996-2010: Ordförande i Kommunal.
2010-2015: Olika uppdrag inom Socialdemokratiska partiet.
2015– : Landshövding i Dalarna

Anders Hansson