Håkan Olsén är fotograf och skribent men ingen kaffenörd. Foto: Inger Söderlund
Allmänt Falun

– Ska man göra en bok med känsla och innehåll, då tar det ett år.

Det säger falubon och fotografen Håkan Olsén.

Det tog ett år för honom att skriva och fotografera boken Café Dalarna – och mycket fikande förstås!

– Ja, jag har fikat på alla caféerna i boken, trots att jag egentligen inte är någon fikanörd, säger han.

Nu är Håkan Olsén igång med en ny bok, en bok om pärlor i Dalarna, pärlor av annorlunda slag.

Men caféboken först. Håkan beskriver i boken 47 av caféerna i Dalarna, från Krylbo och Ludvika i söder till Sälen och Grövelsjön i norr.

– Det finns förstås fler caféer i Dalarna, men jag har gått på känsla, frågat folk och hamnat på många udda caféer.

Hilly billy och snöscooter

Men också caféer som är etablerade sedan länge, som Almas i Borlänge som funnits sedan 1893 och Mora kaffestuga från 1920-talet. Andra är öppna bara på sommaren, och ytterligare andra vänder sig till en speciell publik.

– Det finns caféer för alla sorters människor, säger Håkan Olsén. Till Nornäs norr om Särna vallfärdar många norska snöscooteråkare, I Enviken finns ett hilly billycafé. I Grövelsjön kan man fika på samiskt vis i kåta och med starkt kokkaffe med en bit torkat renkött i.

I Vansbro samlas varje vecka 15-20 män för att berätta Vansbro-historier för varandra, så att inte historierna glöms bort. En sann kulturgärning.

Och i Ludvika kan konnässören dricka kaffe, där serveras nämligen bara nymalet kaffe. 15 minuter efter malningen avtar aromen, så där är det nymalet, med betoning på ny som gäller.

– Jag hade ingen aning om att caféerna har en sådan stark betydelse både kulturellt och ekonomiskt och hur stark kaffekulturen är, säger Hålkan.

Själv är han alltså ingen fikanörd, men använder däremot gärna caféer när han möter kunder eftersom caféer bjuder på en avspänd miljö.

– Jag tycker man fattar bättre beslut på café än i sammanträdesrum.

Vi sitter på Café Vi 3 i Falun, ett ställe Håkan valt för att här är lugnt och skönt. Ingen jukebox och ingen TV som stör, bara ett stilla sorl från de andra gästerna.

Nästa projekt

Nu förbereder han sig för nästa projekt, boken om annorlunda pärlor i Dalarna. Den här gången riktar han in sig på turistmål så udda att inte ens turistbyråerna känner till dem.

– Utbudet i Sommarsverige är gigantiskt, det ordnas arrangemang överallt, särskilt runt Siljan, men till periferin tar sig ingen. Jag vill berätta om de andra ställena.

Själv är han från början från Malungs finnmark, och där vet han var det finns ett stort bestånd av den sällsynta orkidén skogsfrun, det beståndet kommer med i den nya boken, men utan han avslöjar den exakta växtplatsen.

En annan pärla är en 700 år gammal jättetall någonstans på Älvdalens skjutfält. Tallen är så stor att en ensam man inte förmår famna den.

– Jag vet också ett ställe där digerdöden utraderade ett helt samhälle, där kan man fortfarande se formationer av resterna, annars har skogen återtagit marken.

Förutom de här udda pärlorna lovar Håkan att det också kommer med en del redan välkända ställen i den nya boken. Och om allt går som det ska släpps den nästa sommar.

Fotnot:

Ann Olander har formgivit Café Dalarna

 

Inger Söderlund