Vid Falu gruva, och på många andra platser, ordnas hantverksmarknad varje år där man kan köpa lokala produkter av hög kvalitet. Foto: Erika Hagegård Vid Falu gruva, och på många andra platser, ordnas hantverksmarknad varje år där man kan köpa lokala produkter av hög kvalitet. Foto: Erika Hagegård
Nyheter Allmänt

December närmar sig. En månad som innebär både förväntan och bävan för många. Vi handlar julklappar som galningar, och när lugnet infinner sig i januari börjar vi fundera över var vi ska göra av alla nya grejer. Hade miljön kunnat tala hade den också protesterat. Nytti.se har några tips till den som tröttnat på det här.

Digital utrustning

Det finns massor av roliga och bra program, spel och appar. De som kostar lite drar man sig ofta för att ladda ner själv. Fundera över vad som kan passa den du vill glädja i jul. En bra tränings- eller avslappningsapp? Musik eller film? E-böcker? Ett släktforskningsprogram eller kreativt bildbehandlingsprogram? Kanske finns det något du är bra på som du kan erbjuda dig att lära ut, en grundkurs i Excel? Till den som använder Spotify kan du ge en personlig spellista.

Upplevelser istället för prylar

Det finns många bra alternativ för den som vill ge bort en spännande upplevelse. Köp ett färdigt presentkort på nätet (där finns allt från björnsafari till kaffeprovning) eller gör ett själv. Boka in en ”gör-om-mig-tid” hos någon av stans frisörer, bjud in till trerätters middag eller hitta på ett antal aktiviteter som ni gör tillsammans under året. Varför inte en heldag i naturen med lyxig matsäck? Konsertbiljetter och kurser av olika slag är också populära. Kanske kan du erbjuda en krysslista med olika tjänster som att röja i förrådet eller klippa gräsmattan?

Bra kvalité istället för slit-och-släng

Ibland vill man kanske ändå ge bort ett ”riktigt paket”. Satsa på bra kvalité och produkter som producerats på ett schysst sätt. Utbudet är stort, inte minst på nätet. Du kan också shoppa loss på blocket, tradera eller någon av second hand-butikerna, då används prylarna i alla fall en vända till innan de slängs. För att undvika sopor kan man också ge bort förbrukningsvaror. Tvål eller badskum, nedbrytbara byggklossar baserade på majs eller tuschpennor av bra kvalitet (de har en tendens att förbrukas relativt snabbt). Före jul arrangeras ofta lokala hantverksmarknader, presenter därifrån uppskattas av många och brukar hålla hög kvalitet.  

Gör dina egna presenter

Tid är en bristvara för många, men kanske kan du byta ut den planerade shoppingturen mot en pysselkväll tillsammans med barnen eller vännerna. Gillar du att sticka sockor? Sy ett kuddfodral av några gamla tygbitar du har hemma? Baka något gott eller rama in ett fint kort. Leta efter idéer och tips på olika pysselbloggar.

Ge ett bidrag

Det kan ibland bara kännas krystat att försöka hitta på någon grej att ge bort, skänk pengar istället! Det finns gott om organisationer som bidrar till att göra världen bättre och många av dem erbjuder roliga presentalternativ så här i jultider. Snygga diplom, konkreta insatser i fattiga länder (”ge bort en get”) eller en specifik kvadratmeter gammelskog.

Presenter som förbättrar miljön

Det finns gott om smarta produkter som minskar din vardagliga miljöbelastning, sådana är bra presenter. Bra LED-lampor, tvättnötter (som ersätter tvättmedlet), fjärrstyrda eluttag , frysbricka till frysen, vattensparande duschmunstycken, nedbrytbara hundbajspåsar…

Vi hoppas att du fått några nya idéer och önskar er en fridfull uppladdning inför julen!

Erika Hagegård