Marcus Backström rycker ut i sin egen bil. Foto: Inger Söderlund
Nyheter Allmänt

Utterungen Sill-Jan är djurambulansens mest kända passagerare hittills.

Ni har säkert läst om katten Tuff i Avesta som kom hem med en utterunge och som efter en snabb insats av Tuffs matte och djurambulansen räddades till livet och nu finns på Skansen.

Marcus Backström är ordförande i den ideella föreningen Djurambulansen Dalarna och var den som körde Sill-Jan till Skansen.

Marcus startade verksamheten för ett år sedan som ett företag.

– Jag startade för att det behövs djurambulans här i Dalarna, det finns ju i Stockholm, och i Skåne och på andra platser och polisen har inte resurser att rycka ut på alla djurhändelser, så vi har fyllt ett tomrum.

Ideell förening

Till en början drev Marcus verksamheten som ett företag, men det gick inte att få ekonomi på ambulansverksamheten i företagsform, så nu drivs verksamheten i en ideell förening.

– Jag efterlyste folk via Facebook och fick napp av två kvinnor och så hade vi upptaktsmöte i mars och startade verksamheten i juli och sedan dess har föreningen växt väldigt.

140 personer är medlemmar idag, och nu finns också fyra bilar i omlopp, tre i Gagnef, där Marcus bor, och en hos föreningens grupp i Mora. Ytterligare en grupp är på gång, den håller på att bildas i Avesta, men där fattas än så länge en bil.

– Det är inga problem hitta folk som är villiga att jobba, det är svårare få tag i bilar.

Ska täcka Dalarna

Tanken är att djurambulansen ska kunna täcka hela Dalarna, och det går ju bättre nu när det finns fler bilar än bara Marcus egen.

Sedan starten i juli har man haft fullt upp. Det har larmats om en uggla som fastnat i en skorsten – som man helt enkelt petade ner kaminen, dammade av och lät flyga.

– Det har varit mycket skadade fåglar, trastungar och fiskmåsar, en uggla har vi kört till viltjouren i Rättvik, men vi har också fått larm om en påkörd varg, som visade sig vara en grävling.

– Och jag har lyft ut en huggorm ur en källare, då var det bara att ta på sig stålbyxorna och köra, så jag tog den bakom nacken och bar ut den.

Kontrollfrågor

Den som ringer på djurambulansens larmnummer möts av en några kontrollfrågor.

– Handlar det om tamdjur vill vi att de ska ha pratat med en veterinär innan vi rycker ut, men är det livshotande kör vi förstås direkt.

Djurambulansen finansieras via medlemsavgifterna och eventuella gåvor.

– Men också ut egen ficka, det har ju blivit en hobby, säger han.

Vill du komma i kontakt med Djurambulansen Dalarna kan du titta på www.djurambulansen-dalarna.se, eller söka djurambulansen på Facebook.

Inger Söderlund