• – Du är ju jätteduktig, berömmer prins Carl-Philip när barnen hjälps åt att räkna till tio. Foto: Frida Samuelsson
  • Prinsparet anländer till Sopranen. Foto: Frida Samuelsson
  • Ett tappert försök att samla ihop barnen till en gruppbild. Foto: Frida Samuelsson
  • Prinsparet besökte också Falu gruva och världsarvet.
Nyheter Allmänt

Under måndagsförmiddagen anlände det nygifta prinsparet till Borlänge, som är det första stoppet på deras besök i Dalarna. Det är prinsessan Sofias första besök i hemtrakterna i egenskap av prinsessa.  

Det var ett glatt prinspar som anlände till mottagningsenheten Sopranen i Borlänge, strax efter tio idag. I en kaskad av kamerablixtar verkade det uppstå en viss förvirring innan de klev in genom dörrarna. Detta var annars dagen när prinssesan Sofia var i centrum för allas uppmärksamhet. Det föranledde prinsens skämt:

– Här är mannen, sa prins Carl-Philip och tog sin frus hand innan de gick in tillsammans.

Inne på Sopranen besökte de en avdelning för de asylsökande barn som precis har anlänt till Sverige. Här är barnen i cirka tre månader innan de är redo för att gå i en vanlig förskola. Barnen är mellan ett och fem år. På golvet satt en precis nyanländ flicka som under sin allra första dag på enheten får hälsa på prinsen och prinsessan. Paret, som stannade upp en stund för att leka med barnen, verkar minst sagt trivas.

– Barn är alltid barn. Det är helt fantastiskt, säger prinsessan Sofia.

Enligt prins Carl-Philip ser paret mycket fram emot de två dagar de har framför sig i Dalarna. Efter besöket i Borlänge gick resan vidare mot Säter där de besökte företaget Dalform AB för en rundvandring. Därefter väntade lunch och besök på Visthusboden i Stora Skedvi.

Runt klockan tre på eftermiddagen kom prinsen och prinsessan till Falun för att besöka Världsarvet och koppargruvan. Där möttes de av stolta och nyfikna Falubor innan de gick ner i gruvan för att skriva sina namn på kungaväggen.  
På måndagskvällen  avslutar de dagen med att äta middag på residenset i Falun innan avresan mot Älvdalen tidigt tisdag morgon. Då besöker de prinsessan Sofias hemort Älvdalen och avslutar dagen i Grövelsjön och Idre Sameby. 

Frida Samuelsson