Annelie Östberg hjälper andra att lyckas Annelie Östberg hjälper andra att lyckas
Allmänt Borlänge

Anneli Östberg har många år bakom sig av pedagogiskt arbete. Det har fått henne att förstå hur viktigt det är med personlig utveckling. Idag föreläser och chochar hon företag och privatpersoner till att lyckas, i vardagen och på arbetet.

”När gav du dig själv en applåd senast?”

Anneli Östberg står på Lugnetkyrkans scen i Falun. Över henne lyser orden ”Att leda sig själv och andra” Och det är precis vad hon gör. Under sin föreläsning ger hon gång på gång sin publik exempel från sin egen vardag. Det är närvarande och ärligt.

Under 30 år av sitt 49-åriga liv har Anneli Östberg jobbat som pedagog och coach. Allt från idrottslärare till att vara förbundskapten för det Svenska Orienteringslandslaget, där hon tillsammans med laget har kammat hem 55 VM-medaljer. Med utbildning inom ledarskap, coachning, pedagogik och kommunikologi leder och chochar hon idag både företag och privatpersoner. Belöningen för sitt jobb är att se att personerna hon jobbar med mår bättre och utvecklas, både privat och på arbetet. Anneli berättar om hur hon en gång fick ett telefonsamtal av frun till en man som hon chochat på jobbet.

– Hon ville tacka mig berättade att de fått ett mycket bättre liv tillsammans. Det är det jag går igång på, att jag kan hjälpa personer på så många plan och se att det hjälper.

Beröm dig själv

När Anneli föreläser så tar hon upp exempel som kan verka självklara när någon annan säger dem, men som man kanske ofta glömmer när man är på jobbet. Hon pratar om hur viktigt det är att berömma sig själv och andra, men att det också är viktigt att jobba utifrån där man står och inte bli besviken på sig själv för att man har en dålig dag.

– Jag chocade en kille inom idrotten som hela tiden ville vara längre fram än vad han var. Det var när jag fick honom att förstå att man ska jobba från där man står som det gick bra för honom och han lyckades inom idrotten, berättar Anneli under sin föreläsning.

Sitt intresse för mental hälsa fick Anneli under sina många år som grundskolelärare.

– Det blev så tydligt för mig att ungdomar har så stor potential om de får rätt hjälp.

När hon sedan var förbundskapten för landslaget i orientering så kände hon ännu tydligare hur viktigt det var för henne att kunna hjälpa sina lagmedlemmar.

– Det var väl då som jag kände att mycket av det som vi pratade om i landslaget skulle kunna gälla på arbetsplatser också, både på grupp- och individnivå.

Många vill ha hjälp

Idag är det många företag och privatpersoner som får hjälp av Anneli. De flesta som kommer till henne vill ha hjälp med att förstå sig själva och att jobba för att få en bättre arbetsplats.

– För mig är det jätteintressant att sätta mig in i branscher som jag själv inte varit i, det är lärande för mig också. Men framför allt är det häftigt att se att det jag gör och tror på passar inom alla yrken.

Att gå från lärare och förbundskapten till att börja föreläsa på heltid var inte ett så långt steg för Anneli.

– Jag hade redan en del föreläsningar inom orienteringen och det här är det jag brinner för, att hjälpa andra, säger hon. 

FRIDA SAMUELSSON