Den internationella Barnkonventionens födelsedag firas på fredag för fjärde gången i Borlänge. Den internationella Barnkonventionens födelsedag firas på fredag för fjärde gången i Borlänge.
Allmänt Borlänge

Barnkonventionens födelsedag firas på fredag för fjärde gången i Borlänge. Det blir fackeltåg till Cozmoz där det bjuds musik, dans, trolleri och tal.

FN:s barnkonvention fyllde 25 år förra året. En födelsedag som uppmärksammades på många håll. I Borlänge firas födelsedagen för fjärde året i rad.

 - Vi vill uppmärksamma barnen och den rätt som barnkonventionen ger och som vi ska följa, säger Mari Jonsson, ordförande i barn- och bildningsnämnden och politiskt ansvarig för barnkonventionen i Borlänge kommun.

 - Barnkonventionen och frågan om alla barns rätt till en trygg uppväxt är idag, i allra högsta grad, aktuell. Vi vill ligga i framkant i vårt arbete kring barnkonventionen i Borlänge. Vi vill vara förberedda när barnkonventionen inom något år blir lag i Sverige.

Barnkonventionen består av 54 artiklar som slår fast att alla barn och ungdomar upp till 18 år har samma rättigheter. Så snart man gör något som på något sätt berör barn, ska man tänka efter vad som är bäst för det enskilda barnet.

– Vi har under flera år jobbat för att föra in barnkonventionen i beslutsfattandet i Borlänge kommun. Att fira barnkonventionen är ett sätt att skapa mötesplatser där barn, ungdomar och äldre möts. En trevlig kväll med barnen i fokus, säger Unni Öhman, utvecklare.

Arrangörer är Borlänge kommun och nätverket för barnkonventionens födelsedag, i samarbete med Cozmoz och ABF Borlänge Nedansiljan.

Inge Karlsson från Röda korset är en av arrangörerna:

 –  I det läge världen befinner sig just nu känns det än mer angeläget att värna barnens rätt och den här dagen, barnkonventionens födelsedag, är ett bra tillfälle att uppmärksamma det som händer ur barnens perspektiv.

Program

Kl 17.45 Fackeltåg samlas vid Maserskolan och Maximparkeringen.

Kl 18.00 Fackeltågen avgår

Kl 18.30 ca Fackeltågen anländer till Cozmoz.

"Tusen lyktor", förskolebarn har via kulturcentrum Asken gjort ljuslyktor som tänds utanför Cozmoz.

KL 18.30 Mari Jonsson hälsar välkommen

El sistema-elever underhåller

Tal av Helen Hermansson, lärare vid Maserskolan

Dansgrupp från KFUM under ledning av Sofia Visconti uppträder på temat Fred

Trollkarlen Vladinex

Lina Holm och Maslah Omar, som sommarjobbat med barnkonventionen, talar

Prisutdelning till den skola som bäst illustrerat barnkonventionen

Malin och David sjunger och beatboxar

Kl 20.00 ca Avslut.

(Pressinformation)

Anders Hansson