• Martina Bergman under julklappsutdelningen 2013. Foto: Petra Liljegren
  • En del av de insamlade paketen under tidigare år. Foto: Petra Liljegren
Allmänt Borlänge

Snart är det dags för jul och julklappar igen. För Martina Bergman på organisationen HjälpTill.nu innebär det runt 2 500 julklappar som ska delas ut till de barn i Borlänge som utan henne och eventet ”Julklapp till alla” kanske inte hade fått någon julklapp. 

Borlänge är en av kommunerna i Sverige där barnfattigdomen är som allra högst. Det handlar i första hand om att inte ha ordentligt med kläder, att inte kunna äta sig mätt varje dag eller att aldrig ha med sig frukt till skolan. För dessa barn blir julen ofta ett stressmoment och en skam över att ens familj inte har råd med julklappar. Det här är något som Martina Bergman, kassör i föreningen HjälpTill.nu, vill ändra på. För ett par år sedan startade hon Facebookeventet ”Julklapp till alla” och i år har redan över 500 personer tackat ja till att med gemensamma krafter samla in julklappar till barn i de familjer i Borlänge kommun som inte har de ekonomiska förutsättningarna att köpa några julklappar. 

– Förra året delade vi ut 2 500 paket, säger Martina Bergman.

Tog hjälp av Facebook

Idén till ”Julklappar till alla” fick Martina redan år 2012. Då hade hon själv samlat in julklappar i flera år för att ge till de som behövde men kände att arbetet började ta för lång tid för att driva själv. 

– 2012 hade jag 100 julklappar att slå in och det tog tid. Därför vände jag mig året där på till mina vänner på Facebook för att be om hjälp. Det fick en otroligt stor spridning, säger hon. 

På juldagen 2013 anordnade Martina en julklappsutdelning i Hagakyrkan med kaffe och tomte. Då hade hon hört av sig till organisationer som RIA, Tjärnkraft och Frälsningsarmen för att nå ut till behövande. Även Borlänge kommun plockade upp eventet och skickade ut information till alla i kommunen som hade sökt om ekonomiskt bidrag under året. Julklappsutdelningen blev succé och för Martina blev det en ögonöppnare. 

20 procents barnfattigdom

– Det kändes som att jag levt i en bubbla innan. Jag hade ingen aning om att barnfattigdomen i Borlänge ligger på 20 procent. När ”Julklapp till alla” blev så bra så kunde jag inte sluta, säger hon. 

Därför startades HjälpTill.nu. En förening som hjälper familjer året runt med mat, kläder och hygienartiklar. Pengarna eller sakerna kommer från personer som hjälper till via Facebookgruppen.  Martina och de andra i styrelsen har koll på familjerna som kan höra av sig med vad de behöver. Kanske en vinterjacka eller ett par gummistövlar, eller något så enkelt som frukost till kommande morgon. 

– Det är många som vill hjälpa till och många tycker att det är skönt att se att hjälpen kommer direkt och dit den behövs, säger Martina.

Möten och gemenskap

Så fort Martina eller någon annan på HjälpTill.nu får reda på vad en familj behöver så lägger de ut en efterlysning på föreningens Facebooksida så att medlemmarna där kan se vad de kan hjälpa till med. Sedan åker den som har det som söks, oftast kläder, själv hem till familjen och lämnar sakerna. Enligt Martina så skapar mötet en gemenskap mellan den som hjälper och den som behöver hjälp. Alltid finns det något att prata om och kanske har de barn i samma ålder. 

– Alla som inte har råd att klara sig själva skäms för det, även baren. Jag har varit med om barn som ljuger om att de inte gillar frukt, som förklaring på att de inte har med en frukt till skolans fruktstund. Eller de som hasar ner byxorna lite så att man inte ska se att de är för korta. När det blir personliga möten, som det blir via HjälpTill.nu, så blir det inte lika jobbigt att be om hjälp, säger hon. 

På fötter igen

Hon berättar att alla som får hjälp blir väldigt tacksamma och försöker själva hjälpa till om de kan. Alla tackbrev som Martina får från familjerna publicerar hon i Facebookgruppen. Det är många som har kommit på fötter igen ekonomiskt efter att ha fått hjälp och vill då själva hjälpa till. På så sätt växer HjälpTill.nu hela tiden. Men eftersom det är en helt ideell organisation så får den växa med små steg. Men Martina hoppas på att en dag kunna ha en lokal där dit personer ska kunna komma för att få hjälp med att fylla i en blankett eller bara ta en kopp kaffe och umgås. 

– Det är många pensionärer som ber oss om hjälp och för dem är inte internet lika självklart, säger Martina. 

Annars är det främst unga föräldrar som söker hjälp via HjälpTill.nu. Personer som inte har haft chansen att komma ut ordentligt i arbetslivet. Behöver familjerna mat så används pengarna som folk skänker till föreningen för att köpa det som saknas i kylskåpen. HjälpTill.nu skänker aldrig pengar direkt till familjerna och de försöker, i den mån det går, att hjälpa dem vidare till andra organisationer där de kan få hjälp att ta sig ur sin ekonomiska situation. 

– Vi vill inte vara någon konstgjord andning. Har någon i familjen till exempel ett drog- eller spelmissbruk så hänvisar vi vidare till platser där de kan få hjälp, säger Martina.

Gala i Galaxen

I maj i år anordnade HjälpTill.nu en gala på hotell Galaxen i Borlänge för att samla in pengar. Alla utgifter och all underhållning stod sponsorer för. HjälpTill.nu hoppas på att kunna anordna en liknande gala även nästa år.

– Det var väldigt uppskattat och tillsammans samlade vi in 60 000 kronor, säger Martina.

Men nästa gemensamma event på Galaxen är julklappsutdelningen. Alla som vill är välkomna att lämna in julklappar. Enda kravet är att det ska vara en ny grej och passa ett barn i åldern 0-18 år. Märkt ditt inslagna paket med innehåll och ålder. Vill man hellre skänka pengar så går det också bra. Pengarna används sedan av HjälpTill.nu för att köpa julklappar i de åldrar som det saknas och för att kunna bjuda på fika under dagen.

– Vi har som regel att det ska vara nya grejer, säger Martina och menar på att man ska känna att man får en riktig julklapp som man kan vara stolt över att visa upp i skolan efter jullovet.

Här hittar du till Facebookeventet ”Julklapp till alla”: https://www.facebook.com/events/476043299244822/

Frida Samuelsson