• Utställning i biblioteket
  • Cth
  • Mer från Cth
  • Jussi Björling museet
  • Kul lekplats
  • Fika med Peace and Love
  • En stenpark
  • Biblioteket - en kulturskatt
Allmänt Borlänge

Borlänge har satt sitt namn på kartan som en stor handelsstad. Här erbjuds ett stort handelskvarter precis i utkanten av staden. Men vad har egentligen hänt med det ursprungliga centrumet? Hur ser framtiden ut för Borlänges centrum? Vad är centrumlivets starka sida? Detta ä några frågor som vi ska försöka ge svar på i denna artikelserie av Frida Samuelsson om Borlänge centrum.

DEL 5:

Även om Borlänge marknadsför sig som en musik- och kulturstad så är det inte alltid så lätt att hitta till kulturen. Centrum erbjuder fantastiska museer, utställningar och musikevenemang. Många av de kulturella aktiviteter som finns att tillgå är faktiskt gratis.


Cth-Fabriksmuseum

Den gamla hattfabriken på Vattugatan 3 i Borlänge ser på utsidan inte mycket ut för världen. Insidan, där emot, ger en fantastisk resa tillbaka i tiden då fabriken tillverkade 1000 mössor och hattar om dagen. Här finns både den permanenta fabriksutställningen och en variation av tillfälliga utställningar. Ta gott om tid att titta runt bland hattar och maskiner. Säg till ett par dag i förväg om du vill boka en guidad tur, avslutat med en hattbakelse.

Vattugatan 3, 1 tr (hiss finns)


784 33 Borlänge

Öppettider

måndag till fredag 10 – 15

Läs mer på

http://www.cth-hattfabriken.se/

 

Borlänge bibliotek

Borlänge bibliotek ligger centralt vid Sveatorget. Här kan du, förutom att läsa böcker och tidningar helt gratis, ta del av de utställningar som kontinuerligt ställs ut i konsthallen i bibliotekets markplan. Just nu erbjuds en utställning av Henry Murtokangas, bland annat känd som en av grundarna till Peace & Lovefestivalen. I den aktuella utställningen har han använt sig av återvunnet material för att skapa både skulpturer och kollage. Utställningen pågår fram till 4 november.

För mer info och exakta öppettider besök bibliotekets Facebooksida https://www.facebook.com/biblioteketiborlange/

Liljeqvistiksa parken och Geologiska museets stenpark

Av jordens 4,5 miljarder år har Sverige och Dalarna legat där det ligger i cirka 1,9 miljarder år. Det Geologiska museet erbjuder en bred kunskap om Sverige och Dalarnas jordskorpa och ligger mitt i den Liljeqvistiska parken i utkanten av Borlänge centrum. Museet har under hösten öppet helgfria lördagar mellan klockan 12 och 15. De tar ett mindre inträde men stenparken utanför och lekparken precis intill är gratis och alltid öppen för allmänheten. Här finns tid och utrymme för barnen och leka och än kan nog höstsolen erbjuda en stunds avslappning i parken.

 

Café Peace and Love

Mitt i Borlänge centrum ligger Café Peace and Love. Förutom att erbjuda ekologisk mat i en mysig miljö så sattsar de stort på att förmedla musik och kultur till borlängeborna. Här arrangeras livemusik varje fredag, om inte oftare. I övrigt erbjuder de bland annat föreläsningar och poesikvällar. Många av eventen är ofta helt gratis och öppet för alla åldrar. Är du själv intresserad av att spela eller läsa upp någonting? Hos Café Peace and love är alla välkomna.

Borganäsvägen 39,

78433 Borlänge

Öppettider

måndag till torsdag: 11:30-18:00

fredag: 11:30-21:00

lördag: 12:00-16:00

Följ dem på Facebook för mer information om event och kontakt för bokningar

https://www.facebook.com/CafePeaceAndLove/

 

Jussi Björlingmuseet och Framtidsmuseet

För den som är beredd att betala lite för sin kulturupplevelse har både Jussi Björlingmuseet och Framtidsmuseet ett inträde på under hundralappen. Upptäck saker om rymden genom att få testa och aktivera dig på Framtidsmuseet eller lär dig allt om en av Sveriges främsta sångare på Jussi Björlingmuseet. Båda museerna är centralt belägna och ger möjlighet till mer arrangerade gruppbesök.

Öppettider

Jussi Björlingmuseet

Tisdag  - fredag 12:00 – 17:00

Borganäsvägen 25

78433 Borlänge

Entrépriser

Vuxna: 50 kr

Studerande: 25 kr

Barn t o m 12 år fri entré

 

Framtidsmuseet

Tisdag - Fredag: 10:00-17:00

Lördag - Söndag: 12:00-17:00

Entrépriser

Vuxna (från 18 år): 85 kr

Barn (4-17 år): 60 kr 

Barn under 10 år endast i vuxens sällskap.

Del 1: Centrumlivet på väg ut ur skuggan: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/685-centrumlivet-ut-ur-skuggan

Del 2: Om ägarbytet: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/687-agarbyte-blev-en-harlig-nystart

Del 3: Om Hantverkarbyn i Borlänge: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/688-foretagarliv-i-hantverksbyn

Del 4: Satsa på unikt i centrum: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/689-satsa-pa-unikt-i-centrum

 

 

FRIDA SAMUELSSON