Lars Qwarnström i sin butik på Stationsgatan 10 i Borlänge Lars Qwarnström i sin butik på Stationsgatan 10 i Borlänge
Allmänt Borlänge

Borlänge har satt sitt namn på kartan som en stor handelsstad. Här erbjuds ett stort handelskvarter precis i utkanten av staden. Men vad har egentligen hänt med det ursprungliga centrumet? Hur ser framtiden ut för Borlänges centrum? Vad är centrumlivets starka sida? Detta ä några frågor som vi ska försöka ge svar på i denna artikelserie av Frida Samuelsson om Borlänge centrum.

DEL 4:

Lars Qwarnströms jackaffär i Borlänge har en historia inom päls- och skinnhandeln som sträcker sig långt bak i tiden. Här finns Dalarnas största utbud av skinn och textiljackor. Lars tror på att butikerna i centrum måste kunna erbjuda något unikt för att överleva. 

Det kanske är lätt att tro att Qwarnströms är en butik som främst riktar sig till äldre personer, men Lars berättar att deras klassiska modeller och höga kvallitet även tilltalar den yngre generationen.

– Vi säljer faktiskt väldigt mycket till de som är födda på 90-talet, säger Lars.

Qwarnströms ligger på Stationsgatan 10 i Borlänge. Lars är nöjd med att hans butik ligger där den ligger, mitt i centrum.

– Visst skulle vi kunna finnas på en annan plats med fler besökare, men det skulle också innebära högre hyra och högre lönekostnader.

Han tror också att det skulle bli svårare att få varorna sålda om butiken låg i ett köpcenter eller större stad. I Borlänge är hans butik unik i sitt slag och de som kommer dit vet vad de kan vänta sig av butiken.

– Vi har många kunder som kommer från andra städer för att handla här, säger han.

Fokus på branscher

Lars tror att centrum skulle vinna på att koncentrera sig på några branscher inom handeln, så att det finns fler alternativ att välja på. 

– Om det finns fler butiker med ett liknande utbud så skulle det bli fler besök, säger han.

Lars menar att kunderna måste tycka att det är värt att åka in till centrum för att gå i enstaka butiker, annars är det lätt att parkera bilen på ett köpcentrum där allt finns under samma tak.

– Vi har nästan ingen ströhandel idag, de festa som kommer hit vet vad de vill ha.

Stilrent utbud

För Lars är det viktigt att hålla sig till ett lite unikt och stilrent utbud. För honom är det viktigt att hålla en hög kvallitet på sina varor. Hos Qwarnströms säljs det främst jackor med klassisk stil som skiljer sig lite från det som säljs hos stora butikskedjor.

– Vi köper inte in något billigt eller sportigt, eftersom centrum är så litet så måste det vara lite speciellt, säger han.

Men även Lars har märkt att det är mycket skinn i dagens mode. Idag säljer hans butik nästan inga pälsar, utan koncentrerar sig främst på skinn. Under det senaste året har modet av stora pälskragar dock speglats av sig i hans sortiment. Han märker att de kunder som vill ha äkta vara kommer till Qwarnströms för att handla.

– Vi har tagit in fuskkragar men de säljer inte. Det kan skilja en tusenlapp i pris men folk vill ändå ha äkta päls.

Del 1: Centrumlivet på väg ut ur skuggan: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/685-centrumlivet-ut-ur-skuggan

Del 2: Om ägarbytet: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/687-agarbyte-blev-en-harlig-nystart

Del 3: Om Hantverkarbyn i Borlänge: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/688-foretagarliv-i-hantverksbyn

 

FRIDA SAMUELSSON