• Myrene Fjällström är redan i full gång med arbetet i nya lokalen
  • Sten Hårdbåge är noga med att miljön på caféet är mysig och hemtrevlig
Allmänt Borlänge

Borlänge har satt sitt namn på kartan som en stor handelsstad. Här erbjuds ett stort handelskvarter precis i utkanten av staden. Men vad har egentligen hänt med det ursprungliga centrumet? Hur ser framtiden ut för Borlänges centrum? Vad är centrumlivets starka sida? Detta ä några frågor som vi ska försöka ge svar på i denna artikelserie av Frida Samuelsson om Borlänge centrum.

 

DEL 3: 

I utkanten av Borlänges centrum ligger Hantverksbyn. Ett gäng röda stugor där företagarna värnar varor tillverkade från grunden. Utbudet har stor variation.  Här har Sten Hårdbåge sitt hemtrevliga café vägg i vägg med Myrene Fjellströms nyöppnade skomakeri.

Löven har fallit över de röda stugorna i Hantverksbyn i Borlänge. Sommarens lek har stannat av i Liljeqvistska parken precis intill. Inne hos företagarna i Hantverksbyn är dock arbetet med hösten och vinterns planer i full gång. Sten Hårdbåge, som tillsammans med sin fru, Liselotte Hårdbåge, driver Gabriel Stierncrona, Café och restaurang, är en av de som ser områdets charm som en stor fördel.

– Jag hade aldrig köpt en verksamhet i ett modernt hus, här kan jag skapa en plats som inte bara är rostfritt stål och glas, säger han.

Gabriel Stierncrona har funnits i Hantverksbyn sedan april förra året. Visionen har varit ett mysigt café med hemlagad mat och hembakat.  En plats som Sten vill ska ge samma känsla som att komma hem till någon. Här rostas eget kaffe och all mat lagas från grunden. I framtiden finns planer på att utöka med ett stenugnsbageri. Sten tror på att man i Borlänge behöver ha en speciell inriktning för att möta konkurrensen från stora köpcentrum.

I huset intill Gabriel Stierncrona har Myrene Fjellström precis öppnat sitt nya skomakeri Reboot, något som Sten tycker känns jättekul.

– Det är kul att traditionellt äkta hantverk kommer hit, säger han.

Myrene Fjellström har tidigare ägt och drivit Beichers skomakeri på Vattugatan i Borlänge. Nu är lokalen såld och all verksamhet är flyttad till Hantverksbyn under namnet Reboot. Sedan nyöppningen den 15 oktober har allt flutit på väldigt bra.

– Lokalen här i Hantverksbyn ligger lika centralt som min tidigare lokal. Men här har jag ett mycket bättre läge som gör det lättare att hitta hit. Det har redan varit mycket mer kunder än vad det brukar vara, säger Myrene.

Köpte direkt

Skomakeriet på Vattugatan köpte hon direkt efter sin utbildning. Att hon då bara var 21 år gammal och nyexaminerad från skomakarutbildningen i Övertorneå var inget som hindrade henne från att kliva rakt in i branschen.

– Beslutet om att köpa skomakeriet var egentligen enkelt, i den här branschen är det starta eget som gäller. Det här är min dröm och det jag vill hålla på med. Samtidigt var det skönt att flytta hem till Borlänge igen, säger hon.  

När hon köpte Beichers skomakeri hade företaget funnits sedan 1921 och hade många trogna kunder.

– Det var skönt att starta med något som redan hade en kundkrets men samtidigt kanske det var lite väl mycket jobb när jag var precis ny i branschen.

Sedan hon öppnade sin verksamhet i Hantverksbyn har mycket av tiden gått åt till att få ordning i lokalen. Samtidigt har arbetet flutit på som vanligt och Myrene gläder sig åt att hyllan med trasiga skor fylls på precis som vanligt.

– Jag har försökt att hålla öppet så mycket som möjligt under flytten, säger hon.

Drömmar

I den nya lokalen drömmer Myrene om att i framtiden kunna driva en butik med egentillverkade läderprodukter parallellt med den verksamhet hon har idag.  

– Jag skulle vilja visa att det finns bra material att använda sig av. Det är inte så många som vet om att det kan finnas gifter i läder och skor. 


Än så länge är en stor del av hennes kundkrets av den äldre generationen, men i takt med en allt större miljömedvetenhet i samhället börjar allt fler yngre släppa slit och släng-mentaliteten och förstår meningen med att reparera något som är sönder.

– Att lämna in sina skor för lagning är ett medvetet val, det är inte alltid det är billigare än att köpa nytt. Det är kul att allt fler ser att det är värt att återanvända, säger hon.

Även om Myrene bara varit på plats i Hantverksbyn i ett par dagar så känner hon av den gemenskap som finns mellan butiksägarna.

– Jag känner mig väldigt välkommen, säger hon.

Gemenskapen i Hantverksbyn är något som Sten Hårdbåge är mån om.

– Det är viktigt att vi småföretagare i byn samverkar och har god kontakt, säger han.

Till sommaren planerar han att starta en hantverksmarknad tillsammans med de andra företagarna i Hantverksbyn. Marknaden planeras hålla öppen varje lördag och bjuda på så väl hantverk som mat.

– Vi vill gärna skapa något som medverkar till ett nytt folkliv i Borlänge. Med en marknad varje lördag så kommer centrum att leva upp på nytt, säger han.

Del 1: Centrumlivet på väg ut ur skuggan: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/685-centrumlivet-ut-ur-skuggan

Del 2: Om ägarbytet: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/687-agarbyte-blev-en-harlig-nystart 

FRIDA SAMUELSSON