Verksamhetschefen Jacob Dakkur och nattklubbansvarig Marco Villarroel på plats på Liljan. Verksamhetschefen Jacob Dakkur och nattklubbansvarig Marco Villarroel på plats på Liljan.
Allmänt Borlänge

Borlänge har satt sitt namn på kartan som en stor handelsstad. Här erbjuds ett stort handelskvarter precis i utkanten av staden. Men vad har egentligen hänt med det ursprungliga centrumet? Hur ser framtiden ut för Borlänges centrum? Vad är centrumlivets starka sida? Detta ä några frågor som vi ska försöka ge svar på i denna artikelserie av Frida Samuelsson om Borlänge centrum.

 

DEL 2:

På en av anslagstavlorna i Borlänge centrum dominerar restaurangen och nattklubben Liljan med tre stora affischer. Redan där, innan man kommer fram till det gigantiska huset mitt i centrum, går det att ana att Liljan är en nöjesplattform för alla.

Med tacobuffe på onsdagar, livemusik på fredagar och nattklubb med flera olika dansgolv på lördagar tar Liljan han om nöjeslivet för så gott som alla i Borlänge. Verksamhetschefen Jacob Dakkur och nattklubbansvarig Marco Villarroel tar ansvaret för Borlänges enda nattklubb på stort allvar.

 

– Som enda nattkubben i stan kan vi inte rikta in oss på bara en målgrupp. Hit kommer både barnfamiljer, ungdomar och äldre personer, säger Jacob Dakkur, verksamhetschef på Liljan.

Det var för fyra år sedan som Liljan, genom ett ägarbyte, fick starten till att bli vad den är idag.  Innan dess fanns där en mindre verksamhet som mer liknade en pizzeria än en nattklubb.

– Vi visste direkt att vi ville ha en större målgrupp, säger Jacob.

Allt eftersom Liljan växte och blev mer populär så lades Borlänges andra klubbar ner och idag står de ensamma i rollen som nattklubb i Borlänge. Det har lätt till att de vill hålla ett så brett utbud som möjligt.

– Jag tror att det skulle vara svårt att öppna en nischad klubb i en stad som Borlänge. I Stockholm kan det fungera men här finns inte folk så att det räcker, säger Marco.

Borlänge är känd som en stor musikstad och det är också något som syns både i Liljans koncept och på scenen. Anslagstavlan i centrum skvallrar om att de svenska hiphopartisten snart kommer att stå på samma scen som The Sounds, The Hives och Magnum redan har gjort. Liljan har stor fokus på att det ska finnas musik som passar alla.

– Alla ska kunna gå hit och lyssna på musik som de tycker om. Det kanske inte är ens favoritmusik varje helg men i alla fall någon gång i månaden, säger Jacob.

På sommaren har de även en mindre scen där lokala band från musikskolan och Studiefrämjandet har möjlighet att spela. Jacob och Marco tycker att det är viktigt att man som ung får chansen att utveckla sin musik och sitt intresse och de erbjuder även praktik för de som vill bli ljudtekniker, artistvärldar eller liknande.

– Vår stora scen är för stor för spelningar som bara drar släkt och vänner. Men på sommaren har vi en scen på vår uteservering och där är alla välkomna att spela, säger Jacob.

Liljans breda musikscen och unika bokningar har satt Borlänge på kartan. Hit åker folk från hela landet.

– Om vi har ett band eller en artist som kanske gör en av få Sverigespelningar här hos oss så kommer ju folk från hela landet. Då är det faktiskt en del personer från Stockholm som har sagt att de önskar ett ställe som Liljan även i Stockholm, säger Jacob.

Att vara ett av få ställen som Borlängeborna har möjlighet att gå till på helgerna är inget som har fått personalen på Liljan att nöjda luta sig tillbaka. Här jobbar man hela tiden för att förbättra konceptet och för att göra sina gäster nöjda.

– Man betalar ju faktiskt för att komma in här. Då ska det vara en fantastisk utekväll, vi vill ge valuta för pengarna, säger Marco. 

Del 1: Centrumlivet på väg ut ur skuggan: http://nytti.se/nyheter/10-borlange/685-centrumlivet-ut-ur-skuggan

 

 

FRIDA SAMUELSSON