• Nu inleder Nytti.se en artikelserie om möjligheterna i Borlänge centrum.
  • Jannike Wåhlberg och Bosse Hårdén tror på en ljus framtid för Borlänge Centrum
Allmänt Borlänge

Borlänge har satt sitt namn på kartan som en stor handelsstad. Här erbjuds ett stort handelskvarter precis i utkanten av staden. Men vad har egentligen hänt med det ursprungliga centrumet? Hur ser framtiden ut för Borlänges centrum? Vad är centrumlivets starka sida? Detta ä några frågor som vi ska försöka ge svar på i denna artikelserie av Frida Samuelsson om Borlänge centrum.

 

DEL 1

Det första som Borlänge säger till sina besökare är ”Hej, här har vi IKEA, Biltema och ett jättestort köpcenter. Kom hit och handla!” Att stadens centrum är vackert utsmyckat och fyllt med kultur och engagerade småbutiksägare framträder inte riktigt i Kupolens välvda skugga. Det är något som Jannike Wåhlberg och Bosse Hårdén, centrumutvecklare för Borlänge centrumförening, vill ändra på.

– Vi har aldrig jobbat så mycket med centrum som vi gjort de senaste två åren. Gator och torg har verkligen rustats upp, säger Jannike.

Från köpcentrumet Kupolen till centrumföreningens kontor, mitt i Borlänge centrum, tar det cirka sex minuter att gå. Centrumföreningen fokuserar på att se hela centrum som ett stort varuhus där varje butik blir en del av något större.  De vill att centrum ska ge det som ett köpcentrum inte kan ge, som kultur och fina miljöer.  Att göra vägen mellan köpkvarteret och centrum mer trivsam och naturlig är en del av det arbetet.

– Vi jobbar mycket med att försöka få bort det mentala avståndet mellan centrum och Kupolen, staden skulle må bra av att byggas ihop, säger Jannike.

Bostäder

Bosse berättar att de planerar att bygga fler bostäder mellan Kupolen och centrum, för att bygga ihop avståndet och göra vägen mellan platserna mer naturlig och ge en känsla av att alla butiker hör ihop.

– Man pratar ofta om att Ikea sänker städerna och minskar besökarna i centrum. Men här ligger inte Ikea alls långt från innerstan. Här kan man gå i mellan och så har vi handelsbussen som åker mellan centrum och Ikea och Kupolen.

Något som centrumföreningen vill att Borlänge centrum ska kunna erbjuda är kultur och gemenskapsutrymmen för ungdomar.

– Vi vill att ungdomarna ska ha någonstans att ta vägen på eftermiddagarna, säger Bosse.

Ungdomshus

Just nu finns planer på att utöka ungdomshuset Cozmoz Arenans lokaler med verksamheten Fryshuset. Fryshuset är en verksamhet för ungdomar som idag finns ibland annat Stockholm, Kalmar och Göteborg. Fryshuset jobbar med att fånga upp ungdomars intressen och ge dem en plats att vara på under deras fritid, viket är precis vad centrumföreningen vill ge stadens ungdomar. Men planer finns också på att strata ett kulturhus med ännu fler möjligheter till konserter och evenemang för både vuxna och unga.

– Borlänge är en musikstad och det vill vi visa mer av i centrum. Musikskolan fostrar och erbjuder musik och vi skulle vilja att det syns här i centrum. Ett kulturhus skulle hjälpa till att utveckla det, säger Jannike.

Vad det gäller butiker så är de överens om att Kupolen kommer att vara platsen för de stora kedjorna. I centrum vill de ha unika butiker med varor som lockar, var butiken än ligger.  Mycket av den uppskattning som centrumföreningen får handlar om att centrum har trivsammare miljöer och bättre service än i köpcentrumen. Något som Bosse och Jannike dock planerar för är en livsmedelsbutik i centrum.

– Man måste kunna springa ner på lunchen och köpa en liter mjölk, säger Bosse.

För den som oroat sig över att ett kulturhus skulle komma att ta över möjligheten för en livsmedelsbutik inne i centrum har centrumföreningen lugnande besked.

– Det finns ett alternativ till lokal för mataffär så ett kulturhus utesluter inte det, säger Bosse. 

FRIDA SAMUELSSON