• 300 personer kom till Teknikdalen för att lyssna på Lotta Lundgren. Foto: Ewa Brobäck
 • Lotta Lundgren upplever att hon idag har mer kraft att lägga på "rätt grejer" jämfört med tidigare. Foto: Ewa Brobäck
 • Ett magiskt bra sätt att hantera konflikter. Foto: Ewa Brobäck
 • Vad gör man när konflikten har lagt sig? Foto: Ewa Brobäck
 • Lotta Lundgren arbetar idag som programledare, föreläsare och författare. Foto: Ewa Brobäck
Allmänt Borlänge

På tisdagen föreläste Lotta Lundgren på Teknikdalen i Borlänge. Rekordmånga besökare ville höra henne berätta om konsten att trivas på jobbet och prestera på sin yttersta förmåga. Trots den envisa kul-nu-apan. 

Lotta Lundgren har vunnit mångas hjärtan genom sin medverkan i programmen Landet Brunsås och Historieätarna. Snart drar årets julkalender igång, där hon har skrivit manus och spelar en av huvudrollerna. Kändisar lockar alltid, men föreläsningen handlade också om frågor som berör de allra flesta. Hur bär man sig åt för att får ut mer av sin tid? Hur kan man svetsas samman genom konflikter och hur når man sina mål? Den första delen i föreläsningen handlade om samarbete. Lotta lyfte fram fyra punkter som hon tycker kännetecknar ett väl fungerande samarbete, symboliserat av dansbandet Lasse Stefanz som hållt ihop sedan 1967:

 1. Alla vet att de är beroende av de andras insatser.
 2. Alla är helt på det klara med sin egen roll och sitt ansvar.
 3. Man delar och bär framgångar och motgångar gemensamt.
 4. Man njuter av gruppens gemenskap.

– Det är i samarbete med andra som jag hittar kraft och arbetsglädje. Jag skulle nog dö av tristess om jag inte fick arbeta i grupp, säger Lotta Lundgren.

Hon berättar också att hon egentligen är hopplöst lat och ganska slarvig, därför blir hon extra nöjd när hon lyckas vara strukturerad. Det skulle inte fungera annars. Och hon är mån om att ta reda på vad andra runtikring henne gör och kan. 

– Människor som är duktiga på att hålla reda på kvitton och deklatationer och sådant är otroligt exotiska för mig. Jag blir verkligen imponerad, säger Lotta Lundgren.

Vi tillbringar en stor del av våra liv på jobbet, tillsammans med våra arbetskamrater. Nästa del i föreläsningen handlade om hur man kan göra när man inte kommer överens. 

– Ibland är någon helt enkelt dum i huvudet och då blir man ledsen, arg och besviken. Det blir konflikter, säger Lotta Lundgren.

Vissa reagerar med att häva ur sig sin ilska, några få lyckas omvandla den till ett bra samtal om hur man kan lösa problemet. Ganska många tar med sig känslorna hem och ruvar på dem "som ett giftigt ägg", som inte allt för sällan plötsligt kastas på någon helt oskyldig person. Vill man försöka lösa en konflikt på ett arbetskamratligt sätt kan man följa Lottas pratschema:

 1. Be om ett möte och förbered dig inför det.
 2. Berätta om en konkret grej som hänt.
 3. Berätta hur du upplevde situationen och vilka känslor som väcktes hos dig.
 4. Berätta varför det här är så viktigt för dig.
 5. Berätta hur du önskar att den andra personen ska göra istället.

– Det här fungerar magiskt bra så länge man inte har med idioter att göra. Tänk bara på att ibland är det man själv som är idioten, och ibland har idioten rätt, säger Lotta Lundgren.

Hon presenterade en lösning även på detta problem, nämligen att lyssna. På riktigt. Att stoppa undan sina egna känslor och argument i en burk och satsa på att ”bygga en scen” för den andres ord. Sedan kan man så småningom reda ut bråket och förhoppningsvis förstå varandra.

Samarbetet funkar, konflikterna är lösta, hur får man något gjort?

Lotta berättar att i genomsnitt ägnar vi i Sverige två timmar per dag åt ”tomt arbete”. Med det menas att det ser ut som att vi arbetar, men det gör vi inte. I USA är siffran tre timmar.

– Universaltricket är enkelt. Man gör det man ska och skjuter aldrig upp tråkiga eller svåra uppgifter. Jag kanske känner två personer som fungerar så, säger Lotta Lundgren.

De här personerna följer alltid den utstakade planen. Finns det ett rationellt beslut att utföra uppgift X så gör de så, sedan går de direkt vidare till uppgift Y.

– Problemet för de allra flesta av oss är att även om vi har ett mål och en plan för hur vi ska nå dit så finns det en lekfull ”kul-nu-apa” som gång på gång rycker tag i rodret och tar med oss till ”deppiga tivolit” istället, berättar Lotta Lundgren.

Igenkänningsskratten duggar tätt när Lotta ger exempel på vad som hägrar på deppiga tivolit. Anna Books instagramkonto, tjusiga hus på HemNet, ytterligare en kopp kaffe… Tyvärr är det här ”tivolit” starkt beroendeframkallande, och luften är tjock av skuld och självförakt.

– Man når inte dit man egentligen vill utan blir bara splittrad och rörig i huvudet, menar Lotta Lundgren.

Tids nog slår paniken till och i de allra flesta fall blir det som måste bli gjort avklarat. Men kanske inte det vi vill göra.

– Försök att istället bestämma dig för vad ditt jobbande ska leda till och i vilken ordning du ska göra saker. Att ha en bra dag på jobbet är lustfyllt och belönande, säger Lotta Lundgren.

Själv ögnar hon en stund varje morgon åt att organisera sin dag och skaffa sig en riktning med hjälp av den så kallade Eisenhower-matrisen. Den består av fyra fält; viktigt/brådskande, viktigt/inte brådskande, brådskande/inte viktigt och inte brådskande/inte viktigt. I de tre första rutorna skriver Lotta in max nio uppgifter som ska göras under dagen.

– Det finns en stor risk att man missar de riktigt viktiga sakerna som det kanske inte är så bråttom med. Se till att få med även dem, säger Lotta.

Hon avslutar föreläsningen med att konstatera att lyckad inte behöver betyda lycklig. Hur gör man för att hitta det man själv brinner för i sitt arbete? Sådant som ni gärna gör utan att någon ber er?

– Jag är inte alls säker på att det är bra att arbeta med sin passion, men jag tror alla mår bra av att skapa förutsättningar för att arbeta passionerat med det man redan gör, avslutar Lotta Lundgren. 

Föreläsningen var en del i serien "Låt dig inspireras". Bakom dessa står Borlänge kommun, Stiftelsen Teknikdalen, Falun Borlänge-regionen, ALMI, Högskolan Dalarna, Hushagen, Företagarna, Dataföreningen och EUs strukturfonder. 

 

Erika Hagegård