• Patimakorn ”Ått” Padtum Söderström tävlar i kväll i Dessertmästarna. Foto: Kanal 5
  • Full fart i köket. Ått och domaren Sebastien Boudet. Foto: Kanal 5
  • Hela gänget med Ått nere till höger. Foto: Kanal 5
Allmänt Borlänge

Desserter är det som gäller ikväll, tisdag, för Patimakorn ”Ått” Padtum Söderström, 25 år.

Då drar Kanal 5:s nya programserie Dessertmästarna igång och Ått är en av de 13 tävlande.

Ått kommer från Borlänge – och Bangkock – och har utbildat sig på Hushagsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram i Borlänge.

– Jag flyttade till Sverige när jag var 17 år, berättar hon, och då stod jag mycket i köket och lagade taimat, eftersom jag hade hemlängtan.

– Men det var roligt också att laga mat, så därför sökte jag mig till Hushagsgymnasiet och utbildade mig.

Nu arbetar hon på Vår Gård i Saltsjöbaden som bagare och konditor.

De ringde upp

Ått kom med i programmet Dessertmästarena helt enkel därför att man ringde upp henne från Kanal 5 och frågade om hon ville vara med. Då var hon inte helt okänd i branschen eftersom hon deltagit i SM för unga bagare och också tagit gesellbrev.

– Jag sa ja när de ringde eftersom jag tycker det är roligt och spännande med utmaningar och jag har ju tävlat tidigare.

Programserien spelades in i mars, och de deltagande är alla duktiga kockar och konditorer. Ått får inte avslöja hur det gick för henne, så det gäller att hänga med i programmets alla avsnitt så får vi se.

– Det svåraste med tävlingen var att man inte fick veta ingredienserna i förväg, utan de kom som en överraskning varje gång. Så det var stressigt och kämpigt.

Jättenöjd

– Men jag är jättenöjd med min insats, fast det var en jättetuff tävling, alla var jätteduktiga.

Snart inleds en ny fas i Åtts liv, hon fick veta att hon var gravid i samband med inspelningen av Dessertmästarna, så nu väntar hon barn vilken dag som helst.

Dessertmästarna startar sin tredje säsong i kväll, tisdag, och i juryn sitter bagaren och konditorn Magnus Johansson, den fransk-svenske bagaren Sebastien Boudet och konditorn Roy Fares.

Inger Söderlund