• En grupp internationella forskarstudenter besökte SSAB och Framtidsmuseet på måndagen. Foto: Ewa Brobäck
  • Gruppen besöker industriföretag i regionen under veckan. Foto: Ewa Brobäck
  • Henri Järvinen och Mia Liimatainen presenterade sina forskningsprojekt för varandra på Framtidsmuseet. Foto: Ewa Brobäck
  • Montadhar Al-Moussawis forskning handlar om effektiva svetsningsmetoder. Foto: Ewa Brobäck
Borlänge

På måndagen besökte ett tiotal doktorander från olika länder SSAB och Framtidsmuseet i Borlänge.

– Det är starten på den internationella forskarsommarskolan som Triple Steelix arrangerar tillsammans med stålföretag i regionen, berättar Jan Andersson, processledare på Triple Steelix.

Ofta är det mycket svårt för de stora stålföretagen att hitta specialister med forskningskompetens när de rekryterar personal.

– Förmågan att kunna locka till oss internationell kompetens blir allt viktigare för att vår region ska kunna behålla sin konkurrensförmåga i framtiden, säger Jan Andersson och tillägger:

­– Vår stålindustri ligger fortfarande i framkant när det gäller teknikutveckling och vi är duktiga på att utveckla nischade produkter, men får vi brist på kompetens kommer vi att stå inför allvarliga problem i framtiden.

Många studiebesök inplanerade

Under en vecka kommer deltagarna i forskarsommarskolan att besöka företag som Sandvik, Ovako, Outokumpu och Seco Tools för att ta del av forskningsläget i svensk industri samtidigt som de presenterar sig själva och sina egna forskningsprojekt. Avslutningen sker på Jernkontoret i Stockholm. Jan Andersson berättar att man hoppas kunna förlänga sommarskolan med en vecka nästa år.

– Vår ambition är att forskarsommarskolan på sikt ska ge högskolepoäng.

Värdefulla kontakter

Den intensivt planerade veckan inleddes på måndagen med studiebesök på SSAB i Borlänge. Tidigt på kvällen kom gruppen till Framtidsmuseet där deltagarna fick en kort guidning samt tillfälle att presentera sina forskningsprojekt för varandra.

En av deltagarna är Montadhar Al-Moussawi som studerar i Storbritannien, ursprungligen kommer han från Irak. Han hoppas att veckan ska ge input till hans forskningsprojekt, som handlar om hur man kan effektivisera svetsvningsmetoder.

– Jag hoppas också att veckan ska ge värdefulla kontakter för framtiden, säger han.

Satsningen finansieras av Vinnova och organiseras av Triple Steelix med stöd av Outokumpu, Ovako, Sandvik, Seco Tools och SSAB. Under veckan bor gruppen, som består av deltagare från Finland, Spanien, Irak och Sverige, på vandrarhemmet på Tjärna Ängar.

Ewa Brobäck