Falun

Innovatören och företagaren Iurii Voitenko och hans team har utvecklat en ”smart-phone” som bygger på internetliknande teknik och som fungerar där mobil- och internettäckning saknas.

Jägare, vandrare och människor som är ute i skog och mark har aldrig kunnat förlita sig på mobiltäckning överallt, utan använt sig av så kallade walkietalkies. Med den nya tekniken erbjuds helt nya möjligheter.
– Marknaden är stor, berättar Iurii, som nyligen har varit i Norge och låtit jägare testa den nya produkten. Bara i Norge finns det 500 000 registrerade jägare, fortsätter Iurii som även ser andra målgrupper för sin kommunikationsapparat.

Alla kan nås

I dagens jaktlag vet bara den som har en egen GPS sin position. Däremot vet man inte var de andra i jaktlaget befinner sig. Med Juriis smarta telefon ser gruppmedlemmarna positionen för de övriga i gruppen. Ytterligare en funktion som underlättar är att det går att skicka privat- eller gruppmeddelanden mellan gruppmeddelanden även om mobiltäckning saknas. Ytterligare en fördel, tack vare nätverksfunktionen, är att radioskuggor kringgås och alla i jaktlaget kan nås oavsett om någon befinner sig bakom en kulle eller liknande. Den digitala ljudkvalitén är ett ytterligare plus. Jägarna slipper sprakandet och bruset som traditionella walkie-talkies oftast ger ifrån sig.

– Vi ökar säkerheten, bidrar till enkelhet samtidigt som antalet funktioner och möjligheter ökar jämfört med vad som erbjuds idag, säger Iurii Voitenko, ägare av Wireless P2P Technologies AB.
Utmaningen med uppfinningen är finansieringen.
– Jag erbjuder finansiärer och privatpersoner att samla in 500 000 kr genom så kallad crowdfunding genom finansieringsplattformen Kickstarter. Målsättningen är att samla kapital för tillverkning av en nollserie, säger Jurii.

Med den nya smarta telefonen har användaren:

•    Stor täckning, kringgår s k radioskuggor.
•    God ljudkvalitet.
•    GPS för samtliga i gruppen, man ser allas position oavsett om det finns mobiltäckning eller ej.
•    Möjlighet att skicka meddelande till varandra i gruppen (typ SMS).

 

PRESSMEDDELANDE