Trio Cyan spelar improviserad nyskapande jazz. Trio Cyan spelar improviserad nyskapande jazz.
Kultur-Underhållning

Sedan killarna i bandet Trio Cyan var med i musiktävlingen Musik Direkt har drömmen om att slå igenom blivit allt mer tydlig. Tävlingen ledde dem till vinst och en spelning i Bryssel. Idag kämpar bandet för att hitta tid att spela tillsammans och för att lösa de ekonomiska förutsättningarna för att kunna spela in en skiva.

 

Det var på Musikkonservatoriet i Falun som de tre killarna, Patrik Nyström, Alexander Dellerhagen och Jonas Brodin träffades och startade bandet Trio Cyan. Det var det gemensamma intresset för jazz som fick killarna att börja spela tillsammans. Dock beskriver de inte sig själva som ett klassiskt jazzband.

– Vi spelar väl en slags improviserad nyskapande jazz, säger Patrik Nyström, pianist i bandet.

Mycket av den musik de spelar låter de växa fram under repen, en metod som även får följa med upp på scen när Trio Cyan framträder.

– Det som är kul med att repa är att improvisera fram så mycket musik och sen att hitta snygga grejer i det när vi lyssnar på vad vi har spelat in. Det gör att det blir lite nytt varje gång vi repar eller spela live, säger Patrik.

Namnet Trio Cyan har killarna fått från den turkosblå färgen cyan.

– Vi inspireras mycket av färger och färgexplosioner när vi skapar musik och cyan är den färg som vi känner igen oss mest i. Den går till exempel att hitta både i norrsken och i havet, säger Patrik.

Vinnare i Musik Direkt

I våras var Trio Cyan med i musiktävlingen Musik Direkt. En rikstäckande musiktävling där alla musiker i åldern 13-21 år är välkomna att anmäla sig. Vinnarna från varje län tävlar sedan mot varandra i den stora finalen, Imagine Sweden Riksfinal. Att Trio Cyan hamnade på Musik Direkts scen, för att sedan kamma hem hela vinsten i Borlänge och får representera Dalarna i finlen, var något som skedde av en slump.

– Vi hade inte tänkt åka dit och spela egentligen. Men sen såg vi att så få band från Dalarna hade anmält sig så då åkte vi väl främst för att få spela live, sen var det ju lite av en chock att vi vann, säger Patrik.

Efter vinsten i Borlänge fick bandet åka på den rikstäckande finalen, Imagine Sweden Riksfinal, i Kristianstad. Där blev det en tredjeplats men Patrik såg mer på finalen som en chans att får prata med andra musiker och att visa upp och våga stå för den musik bandet spelar.

­– Det var spännande att komma dit och spela. På riksfinalen var det främst pop- och rockmusik så det var kul att komma dit och se att folk faktiskt gillar det som vi spelar, säger han.

Svårt att hitta tid och pengar

Idag har alla tre medlemmar valt att studera musik på en högre nivå än vad de gjorde på Musikkonservatoriet. Patrik och Alexander pluggar på folkhögskola i Bollnäs medan Jonas studerar i Stockholm. Avståndet gör det dock svårt att hitta tid att repetera tillsammans.

– Det blir några gånger i månaden, på helger och så, säger Patrik.

Både Musik Direkt och Imagine Sweden Riksfinal har gett killarna framsteg i form av kontakter och spelningar. Priset för tredjeplatsen i Imagine Sweden Riksfinal var att få gästspela på en liknande tävling i Bryssel. Under hösten har bandet varit på en miniturné där de har spelat i Falun, Västerås och Östersund. Under hösten har de varit med i en jazztävling för unga musiker på jazzklubben Fasching i Stockholm. I Belgien fick de en del kontakter från Paris som kan komma att leda till spelningar på en fransk jazzklubb. Så det går framåt för killarna i Trio Cyan, som än så länge jobbar på framgången genom att leta tillfällen där de får framföra sin musik live. Självklart finns där en dröm om att kunna spela in en skiva men där sätter än så länge ekonomin stopp.

– Vi har planerat att söka bidrag och stipendium för att kunna släppa en skiva, men vi har inte kommit så långt med det än. Men drömmen om en skiva och att få komma ut och spela i länder som Japan och Tyskland, där jazzmusiken är mer etablerad, finns ju såklart, säger Patrik.

Faktaruta Trio Cyan

Piano: Patrik Nyström, 21 år.

Saxofon: Alexander Dellerhagen, 20 år.

Trummor: Jonas Brodin, 19 år.

Frida Samuelsson