Kultur-Underhållning

Hur känns det att sitta vid en flygel på en stor scen? Och vad är en stafettkonsert? Svaren finner du i Kristinehallen nästa vecka då det arrangeras familjedagar  för alla musikintresserade familjer. 

 

Programmet drar igång nu på tisdag 20 okt kl 17-19. Då kan man gå tipspromenad, provspela olika pianon (stora och små), sitta på den stora scenen och spela på en alldeles ny stor Bluthner-konsertflygel i miljonklass. Hembakat fika kommer att säljas och Musikkonservatoriets jazz-pianister kommer att underhålla under fikat. Unga pianister kommer att spela en "stafettkonsert" och vi avslutar med prisutdelning för de som har vunnit tipspromenaden. I priserna ingår bland annat en ny pianopall och presentkort på musikaffären. Musikdagarna avslutas med en galakonstern i Kristinehallen med elever från Kulturskolan Falun, Borlänge musikskola och Musikkonservatoriet Falun. Den konserten börjar kl 18 ochd det är fri entré båda dagarna.
 
– Syftet med våra pianodagar är att göra något gemensamt för alla, stora som små, och väcka intresset för pianot som instrument, berättar Taru Kurku som är pianolärare på Musikkonservatoriet i Falun.
 
Hon började själv att spela piano enligt zuzuki-metoden som fyraåring.
 
– Jag hade en fantastiskt klok mamma som skaffade ett akustiskt piano. Det var avgörande för att jag sedan skulle fortsätta spela och till slut bli musiker. Nu hoppas jag kunna inspirera nya generationer så att de hittar det magiska i att kunna skapa musik och vara kreativ. Jag tycker pianot är det perfekta instrumentet att komponera eget och/eller tolka andras musik. Hela färgpaletten finns ju liksom där i de 88 tangenter, säger Taru Kurki.
 
Bakom pianodagarna står Musikkonservatoriet i Falun, Kulturskolan Falun, Borlänge musikskola, Flygelcenter och Bluthner (flygeltillverkare). Tanken är att evenemanget ska utvecklas och återkomma varje år. 
 
 

 

Erika Hagegård