Ta tuff-tuff-tåget till Grycksbo på nationaldagen. Foto: Erika Hagegård Ta tuff-tuff-tåget till Grycksbo på nationaldagen. Foto: Erika Hagegård
Kultur-Underhållning

På lördag firas Sveriges nationaldag. Både i Falun och Borlänge med omnejd finns mycket roligt att göra. Här presenterar vi ett antal exempel!

Varför har just 6:e juni blivit nationaldag kan man fråga sig? Det var då som Gustav Vasa valdes till kung 1523. Samma datum, men år 1809, antogs en regeringsform som fastslog viktiga rättigheter som religions-, tryck och yttrandefrihet. Har vi tur kommer solen och värmen också, en anledning så god som någon att fira!

Händer i Borlänge

Vid Ornässtugan uppmärksammar man Sveriges nationalträd, Ornäsbjörken. Den Borlängefödde floristen Gunnar Kaj (som står bakom blomsterprakten på Nobelfesten) föreläser i loftbyggnaden och planterar vid caféet. Det blir också tal, musik, servering och guidade turer i Ornässtugan. Varför inte passa på att ta en tur med ångbåten "Domnarfvet"? Kl 10 kör veteranbilarna en tur i Gustav Vasas spår och kl 12.15 håller försvarsminister Peter Hultqvist tal. Elever från Ornäs skola har en utställning med Ornäsbjörken som tema och du kan köpa med dig små plantor hem.

Läs mer

På Tyllnäs udde kan du gå på ”Underground Safari”, som handlar om att leva hållbart i harmoni med djur och natur. Här utlovas musik, konst, rekreation och närhet till naturen. På plats finns bland annat Amason, Christian Kjellvander, Återbrukshyttan och Cykelverkstan.

Läs mer

På Rommehedslägret firas både nationaldag och barnens dag. Här kan man studsa runt i ett hoppland, lyssna på musik, gå på loppis och fika. Dalregementets museum öppnar, mopeder paraderar och Peter Hultqvist talar. Det blir musik med bland andra Desert Breeze och Borganäskören.

Läs mer

Läs ännu mer

På hembygdsgården i Smedjebacken kommer stråkelever från Kulturskolan att spela. Det blir också uppträdande av blandade kören och Symfonic band. Nya svenska medborgare hälsas välkomna och Smedjebackens kulturpris delas ut. Vid regn flyttas arrangemanget till Norrbärke kyrka.

Läs mer

Händer i Falun

I fyra dagar firas Falu folkfest med tivoli, marknad och musik. Detta med anledning av att Falun blivit utsedd till årets kulturkommun. På lördagen uppträder bland andra Falu Kammarkör, Bengan Jansson och Janne Åström. På stan kommer det att finnas ett restaurangtält med underhållning, och i ån blir det gummibåtsrace. Du kan åka museitåg till Grycksbo (i år har tåget en särskild vagn för cyklar om du vill cykla ena vägen) eller kanske besöka hållbarhetsfestivalen ”Håffa” vid Lilltorpet?

Läs mer

I Falu folkfest ingår även nationaldagsfirandet vid Falu gruva. I år invigs en ny utställning i Gruvmuseet. Dessutom blir det bland annat familjegympa med Friskis och bön för mångfald i kyrksalen. Traditionellt firande blir det kl 14, men med det nya inslaget att Kulturskolans elever medverkar. Kl 16 ges den uppmärksammade teaterföreställningen HELIG, en gatuteater om förintelsen. Den innehåller brinnande skulpturer, sång och musik, dans och styltor.

Läs mer

Gillar du att vandra kan du bege dig till Linghed. Där kan du få sällskap på en 15 km lång vandring från Linghed till Spjärsbodarna. Det bjuds på fika och vandringen avslutas vid grillen.

Läs mer

I Svärdsjö firas nationaldagen ”i Gustav Vasas hjulspår”. Kl 10 kan man titta på veteranmotorcyklar vid Gammelgården och kring kl 14 anländer veteranbilar till samma plats. På Hedenborg startar nationaldagsfirandet kl 14.30 med parad genom Borgärdet och veteranbilarna ansluter från Gammelgården med ”Gustav Vasa” som passagerare. Arrangörerna utlovar även växtmarknad, kaffeservering, spelmän och kungligheter.

Läs mer

I Sundborn firas hembygdens dag kl 15.00 Sundbornskören med GubbÔlegille sjunger in sommaren i Sundborns kyrka. Firandet fortsätter på bondens gård. Kyrkbåten lägger till, fanan hissas och spelmännen spelar. Utöver detta blir det kaffeservering. Vid regn flyttas arrangemanget till Klockargården.

Nytti.se önskar er en glad nationaldag!

           

Erika Hagegård