Maja på Gettorget är en urgammal och uppskattad tradition. Foto: Erika Hagegård Maja på Gettorget är en urgammal och uppskattad tradition. Foto: Erika Hagegård
Kultur-Underhållning

Det är Valborg och dags för den stora vårfesten! Både i Falun och Borlänge finns mycket kul att hitta på.

Vid Falu gruva drar ”barnens valborg” igång kl 14 med Friskis och Svettis familjegympa. Om man vågar kan man följa med på barn- och familjetur i gruvan. Det kommer också att finnas fiskdamm, ansiktsmålning och möjlighet att spana efter den riktiga Bubo som bor i Stora Stöten. På Café Gjuthuset grillas det korv och kl 16.00 avslutar Pelle och Stefan barnens valborg med allsång i Världsarvshuset. På kvällen, med start kl 21, blir det traditionellt valborgsfirande med vårtal av Joakim Lindblad, sång av Copper Town Harmony och en rejäl brasa.

I Östanfors kan du se på majstångsresning kl 17.30. ”Maja på Gettorget” har firats där sedan 1700-talet. Förutom att Majas smyckade ansikte ska resas kan du lyssna på barnkör, spelmän och tal av mångfaldskommunikatören Laila Edholm. Ytterligare ett alternativ är Gullnäsgården i Stennäset. Där öppnar serveringen kl 20.00 och en timme senare tänds brasan.

Om du ska fira Valborg i Borlänge kan du bege dig till äventyrsgruvan i Idkerberget. Här blir det show 80 meter under jorden. Borlänge Skolors Musikkår står för musiken. Valborgsfirandet i gruvan var nästan hemligt från början, men ryktet har spridit sig. Arrangörerna utlovar flera överraskningar under kvällen. Om du vill köpa biljett för att följa med ner i gruvan bör du boka biljett i förväg på hemsidan, nedgång sker kl 19.30. Att titta på brasan, som tänds ovan jord, kostar inget.

Om du är ute efter ett mer traditionellt valborgsfirande kan du till exempel bege till till Kyrkudden. Firandet drar igång kl 19.30 med brasa, vårtal av Lars Erik Norrsäter och sång av Söderbärkekören. Kaffe serveras i församlingshemmet. 

Varför firar vi då Valborg?

Just månadsskiftet april och maj räknas i stora delar av Europa som övergången mellan vinter- och sommarhalvåret. I sådana brytningstider har det alltid funnits människor som tror att onda och magiska krafter är i rörelse. I Tyskland firar man Walpurgisnacht den 30 april, då far häxorna till Blocksberg. Och våra valborgseldar kan säkert skrämma bort ett och annat ont väsen.

Traditionen att tända eldar kan vara en sed som tyska köpmän tog med sig hit på 1700-talet. Men det kan också ha rent praktiska orsaker. Den här tiden på året var det vanligt att djuren släpptes ut på bete och då användes eldar för att skrämma bort rovdjur. Dessutom röjde man slåttermarkerna på våren och då behövde man elda upp allt ris.

Valborgsmässoafton markerar hur som helst en nystart, en form av nyår. Valborgsdagen (första maj) har räknats som den första dagen på det administrativa året sedan medeltiden.

Vi på Nytti-redaktionen önskar er alla ett gott nytt sommarhalvår!

Erika Hagegård