• Tibble Transsibiriska var först ut av de medverkande banden. Foto: Ewa Brobäck
  • Hans Lundin och Thomas Alm (P-Floyd). Foto: EWA BROBÄCK.
  • Nästan fullsatt var det på årets upplaga av Dalecarlia Music Awards.
  • Några var mer entusiastiska än andra.
Kultur-Underhållning

Dalecarlia Music Awards genomfördes för andra gången på Galaxen i Borlänge i går, fredag. Falubandet Sabaton kammade hem två av kvällens utmärkelser – årets album och årets band.

Karin Park från Djura ”vann” däremot kategorin flest nomineringar; årets låt, årets producent samt årets artist, där hon till sist också stod som vinnare. Tyvärr kunde många av artisterna inte delta under kvällen på grund av engagemang utomlands. Karin löste problemet genom att skicka mamma och moster, som hjälptes åt att ta emot priset och hålla tacktalet i hennes ställe. Nästan fullsatt var det vid långborden, men bara nästan, eftersom Liljan, som vann priset som årets arrangör, hade bokat in den legendariska tyska hårdrockssångaren Udo Dirkschneider samma kväll. Kalenderkrock!

Blandade musikstilar

Alla som valde Galaxen fick uppleva ett proffsigt arrangemang som genomfördes i ett högt, men inte stressat, tempo. Musikstilarna avlöste varandra. Först ut på scen var Tibble Transsibiriska, som spelar känslofylld romsk musik. Därefter följde hårdrock, visor, indiepop och rockabilly innan prisvinnarna och rutinerade P-Floyd avslutade kvällens musikaliska inslag. Deras Dalhallasuccé vann DT:s pris för årets bästa konsert. En av kvällens varmaste applåder gick till hophoparen Shuez, Haithem Kheifi, från Falun, vars låt Den jag är tog hem priset i kategorin årets låt. Över en miljon nerladdningar på Spotify har låten orsakat hittills.

– Han är så bra, snygg är han också! väste två tjejer som applåderade entusiastiskt vid min sida.

Ljudet hade kunnat vara bättre

Offrade sig för konsten gjorde borlängesångaren Martin Rhede Nord, vars potatisgratäng kallnade under tiden som han delade ut priserna för årets låt och årets band. Innan han gick av scenen passade han också på att hylla kreativiteten i staden där han växte upp och fick sin fösta musikaliska skolning. Men vad hette hon egentligen, den kvinnliga konferencieren som lotsade oss genom kvällen tillsammans med Mats Ingels? Lina någonting? Efter att ha frågat flera intelligenta personer, drog jag slutsatsen att det inte (bara) är min dåliga hörsel som var orsak till att jag missade mycket av det som sades under kvällen. Ljudet var inte riktigt bra, i alla fall inte hela tiden. Till sist löstes mysteriet av DT:s vänliga Anders K Gustafsson som direktsände galan tillsammans med DD:s Jonas Heavy Stentäpp och som lät publiken ta del av fördjupande intervjuer med vinnarna via storbildskärm.

Elina Mattson heter den kvinnliga konferencieren. Ingenting annat!

Här är vinnarna

Årets producent – Jakob Grundtman (Good harvets, Maria Leck)

Årets arrangör – Liljan (Borlänge)

Årets folkmusikpris – Ian Carr

Årets musikvideo – Hanna Turi – Some kind of hell (Regi: George MacCallum)

Årets interaktiva musik- och ljudproduktion – Daniel Olsén

Årets album – Sabaton, Heroes

Årets låt – Shuez, Den jag är

Årets band – Sabaton

Årets artist – Karin Park

Juryns specialpris – Dansbandsveckan, Malung

DT:s pris för bästa konsert – P-Floyd, Dalhalla 8/8

Radio Dalarnas pris Årets nykomling – Maria Leck

Ewa Brobäck